Novinar Vuk Cvijić dobitnik nagrade "Aleksandar Tijanić" 1FoNet / Božana Pavlica

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Aleksandar Tijanić“, koju Udruženje novinara Srbije (UNS) dodeljuje za borbenost u novinarstvu.

„Ovo nije najsrećnije vreme za istraživačke novinare. Naprotiv. I upravo zato su novinari kao što je Vuk Cvijić dragocenost u ovoj našoj posrnuloj profesiji“ navodi se u obrazloženju žirija, koji je jednoglasno odlučio da Cvijiću bude dodeljeno ovo priznanje.

Hrabrost i profesionalizam se, navodi žiri, vezuju za ime ovog novinara.

„To znači da je etičan u načinu kako se odnosi prema sagovornicima i činjenicama. To znači da je uporan i vredan da dan-noć radi na priči za koju veruje da je njeno objavljivanje u javnom interesu. To znači da je veoma pažljiv prema podacima do kojih dolazi i da ih revnosno proverava. To znači da se ne plaši nijedne teme, u čiji god interes da ona dira – bilo politički, bilo partijski, bilo ekonomski ili kriminalno koruptivni. To znači da istraživačke priče Vuka Cvijića koje objavljuje u nedeljniku NIN imaju samo jednog gospodara – to je istina“, piše u obrazloženju.

Vuk Cvijić, kako ističe žiri, spada u retku vrstu novinara starog kova koji su zadržali profesionalnu strast i uverenje da je svaka cena mala koju treba platiti u zalaganju za bolje društvo u kome ćemo živeti.

O nagradi je odlučivao žiri koji su činili Manojlo Vukotić (predsednik), Olivera Kovačević, Zara Tijanić i Sandra Petrušić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari