Novinari posetili direktorku Kanala 9 koja štrajkuje glađu 1

Predsednik NDNV Nedim Sejdinović, potpredsednik NUNS Željko Bodrožić i član Upravnog odbora ANEM Slobodan Krajinović, posetili su danas direktorku Kanala 9 Maju Palović, koja već drugi dan štajkuje glađu, pošto je preduzeće Emisiona tehnika i veze, zbog duga, ugasilo signal ove novosadske televizije.

Kako je saopšteno, ona je najavila da će istrajati u svojim zahtevima da prvo sa državom „svede račune“, da se podvuče crta i ustanovi ko je tu kome dužan.

„Ukoliko smo, nakon toga, stvarno mi dužni, onda su postupili potpuno ispravno što su nas ugasili“, rekla je Palović.

Ona je upitala „dokle će biti normalno da nam država ne plaća, ili kasni u plaćanju, a da svima nama građanima, ako propustimo svoje rokove, odmah dolaze javni izvršitelji, zaplenjuju stvari iz naših domova, uzimaju stanove, kuće, gase preduzeća…“

Ocenila je da Kanal 9 nikada ne bi bio u ovoj situaciji da u Srbiji postoje pravila koja važe za sve ista i koja se poštuju.

„Ako država može bez ikakve sankcije da uzme penzionerima penzije, da bez ikakve sankcije ne plaća svoje dugove na vreme, odakle joj prava da ovako surovo kažnjava nas, kada mi ne platimo na vreme? Pa gde je tu pravda?“, upitala je Pavlović.

„Danas gase nas, a sutra mogu doći po sve vas. Hajde da zajedno stanemo tome na put“, naglasila je ona i podsetila da je premijerka Ana Brnabić rekla da joj nije jasno šta je problem u medijima.

„Evo, neka dođe kod nas, ja ću joj objasniti, pa nije Novi Sad preko sveta“, poručila je Pavlović.

Ona smatra da bi međunarodnoj zajednici trebalo preneti da je upravo Kanal 9 slučaj koji navode u svojim izveštajima o tome kako je sloboda medija u Srbiji ugrožena.

„Svi izveštaji međunarodnoj zajednici padaju u vodu, ako zatvori oči pred konkretnim situacijama, konkretnim medijima i konkretnim ljudima“, ocenila je Pavlović.

Na pitanje šta se u stvari desilo, ona je ponovila da hoće da Kanalu 9 država plati što im duguje, kako bi i Kanal 9 mogao da plati ono što duguje državi.

„Prvo nismo dobili od države odgovor ni da li ovaj dug zaista može da postoji, jer po konkrusu na kojem smo dobili dozvolu 2008. godine na 16 godina, država je odredila da je ova naknada iznosi 23.000 dinara mesečno, a oni nam već 3 godine naplaćuju 173.000 dinara mesečno“, objasnila je Pavlović.

Prema njenim rečima, država bi Kanalu 9 trebalo da plati više od „20 miliona dinara troškova prekršajnih postupaka, koje su pokretali, radeći svoj posao, tražeći informacije od direktora javnih preduzeća, koji su ih krili i koji su u tim postupcima ili oglašeni krivim ili su postupci odlazili u zastaru“.

„Deset puta više Kanalu 9 duguje država, nego što Kanal 9 duguje državi, a nama su ugasili signal“, zaključila je Pavlović.

Sejdinović: Štrajk je očajnički protest protiv uloge države u uništavanju“ Kanala 9

Predsednik NDNV Nedim Sejdinović ocenio je danas da štajk glađu direktorke Kanala 9 Maje Pavlović predstavlja „očajnički protest protiv uloge države u uništavanju“ ove novosadske televizije.

Sedinović u pisanoj izjavi ukazuje da je „država de fakto kriva za 99 odsto problema na medijskoj sceni, a Maja uslovljava prekid strajka gladju povratkom signala njene televizije u etar“.

„Novinarska i medijska udruženja će insistirati kod predstavnika vlasti da se ispuni njen zahtev, a da se potom pokaze politička volja za rešavanje problema ove televizije, ali i drugih medija u zemlji koji se guše od obaveza, a istovremeno nemaju nikakvih uslova za iole normalno tržišno funkcionisanje“, napomenuo je Sejdinović.

On ovaj problem sagledava „kao problem nefunkcionalne države koja služi jedino svojim oligarsima, a predstavlja ogroman teret gradjanima i nezavisnim privrednim subjektima“.

„Dok ne ispunjava svoje finansijske i druge obaveze prema njima, država od njih zahteva da redovno izvršavaju obaveze prema njoj i oštro reaguje ako to ne čine“, objasnio je Sejdinović, koji smatra da je „drugi aspekt medijsko-politički“.

„Država ogromnim poreskim i drugim opterećenjima praktično reketira medije koji profesionalno obavljaju svoj posao, da bi, paralelno, tim novcem nagradjivala sebi bliske medije“, tvrdi Sejdinović.

„Dok režimski novinari voze skupe džipove, drugi medijski radnici strajkuju gladju“, ukazao je Sejdinović, koji je, kao treći aspekt, pomenuo težak polozaj lokalnih i regionalnih medija.

Oni su, usled ukupne političke, ekonomske i medijske centralizacije, ostavljeni na cedilu i polako nestaju, „osim onih koji se nalaze u rukama SNS“, zaključio je Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari