Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole 1Foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

Išpanović je nagradu dobio za istraživačko-analitički tekst „Digitalni šovinizam na Fejsbuku: Dani srpskih nacionalističkih mrmota“, objavljen 15. marta u novoj rubrici „Fact checking“ na portalu VOICE.

Tekst je o tome da u Srbiji za pet godina od početka izbegličke krize nisu zabeleženi veći incidenti između migranata i domaćeg stanovništva, ali da uprkos tome ciklično buja šovinizam, pre svega na digitalnoj platformi Fejsbuk, a u poslednje vreme i na ulicama gradova Vojvodine i Srbije uopšte.

Išpanović je kroz analizu odnosa stanovništva i izbeglica i razgovor sa stručnjacima istražio kako i marginalne grupacije, i aktivni učesnici na političkoj sceni Srbije tretiraju izbeglice i izmišljaju događaje u kojima su oni navodno učestvovali.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je osam prijava, a u najužem izboru za nagradu Novinarske škole bila je još jedna novinarka VOICE-a, Sanja Kosović, za tekst „Društvene mreže: Falsifikovanje činjenica za raspirivanje šovinizma prema migrantima“, objavljen 19. aprila u rubrici „Fact checking“.

U najužem izboru za nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma bio je i prilog novinara Miodraga Sovilja, emitovan na televiziji N1.

Po rečima direktorke Novosadske novinarske škole, Dubravke Valić Nedeljković, nijanse su odlučile o pobedničkom tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari