Novopazarac oslobođen optužbe da je pretio novinaru Medinu Haliloviću i ugrozio mu sigurnost 1foto: N. Kočović

Osnovni sud u Novom Pazaru doneo je prvostepenu presudu kojom je oslobodio N.M. optužbe da je pretio uredniku i novinaru portala “Snews” Medinu Haliloviću i počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Incident zbog kojih je vođen postupak pred Osnovnim sudom desio se u vreme epidemije korona virusa, u krugu Opšte bolnice, dok je Halilović intervjuisao građanina koji je štrajkovao glađu nezadovoljan radom te zdravstvene ustanove.

Tada mu je, prema navodima novinara, N.M. prišao i povišenim glasom pretio, rekavši da će mu “razbiti glavu”.

Postupajući sudija je u obrazloženju presude naveo da postoje četiri ključna razloga za oslobađanje optuženog, kao i da je najvažniji da je oštećeni Halilović u “slobodnom izlaganju na glavnom pretresu rekao da se tom prilikom nije osetio ugroženo i uplašeno, već uvređeno drskim ponašanjem optuženog čime se nisu ostvarili elementi krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti”.

Navedeno je i da je Halilović davao različite izjave u policiji i tužilaštvu, kao i da je većina svedoka kazala da nisu čuli pretnje optuženog, već samo da je vikao.

Takođe, dodaje se da veštak nije mogao da na video snimku događaja pronađe inkriminišuće reči.

Halilović presudu smatra “ponižavajućom, poražavajućom i očekivanom”.

Novopazarac oslobođen optužbe da je pretio novinaru Medinu Haliloviću i ugrozio mu sigurnost 2
foto (lična arhiva) : Medin Halilović

“Kao i što sam i ranije govorio da ne očekujem pravdu i pravičnost od Osnovnog suda u Novom Pazaru. Ovaj sud je još jednom poslao poruku da siledžije, kriminalci, plaćenici i primitivci mogu slobodno da nasrću na novinare, napadaju ih, vređaju i ponižavaju pred svima i sve to rade uz saradnju sa policijom i nosiocima javnih ovlašćenja”, kazao je on.

Istakao je da se presuda zasniva na nalazu i mišljenju, kako je ocenio, nekompetentnog IT veštaka koji nije mogao sa sigurnošću da utvrdi reči koje mu je uputio okrivljeni, kao i da je postupajući sudija odbio njegov predlog da se angažuje ekspert za analizu audio sadržaja.

Najavio je da će se postupajući tužilac žaliti na tu presudu, a da će on, u svojstvu oštećenog, podneti pismene pritužbe Visokom savetu sudstva, Ministarstvu pravde i Komori sudskih veštaka, kao i da će obavestiti sva relevantna novinarska udruženja i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari