Novosađani u četvrtak protestuju protiv GUP-a ispred Skupštine Vojvodine 1Foto: Ekološki front

Protest „Protiv GUP-a – svi za Novi Sad“ održaće se u četvrtak, 21. jula, od 9 časova, ispred Skupštine Vojvodine.

Protest će početi pred sednicu Skupštine grada na kojoj bi poslanici trebalo da glasaju za Generalni urbanistički plan za Novi Sad do 2030. godine.

„Pozivamo sve svesne i savesne građane, aktiviste, medije, političke i civilne organizacije da se toga dana okupimo ispred Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine u Vladike Platona 1, u 9 časova, i još jednom izrazimo protivljenje ovom činu predaje grada iz javnih u ruke privatnih investitora, a koju omogućava gradska vlast“, navodi se u pozivu na društvenim mrežama.

Ovog proleća tokom javnih prezentacija GUP-a, 12.590 građana je potpisalo primedbe na plan, odnosno na propuste urbanista.

„Za ovako izrađen strateški dokument najvišeg reda jednog grada ne postoji potreba, niti demografski parametri. Takođe, plan nema viziju razvoja grada, gura ga u velika zaduženja, neusklađen je sa planovima višeg reda i ostavlja mogućnost za korupciju, jer zavisi samo od odnosa Grad – investitori, često na štetu građana koji nisu pitani“, ističe se u pozivu na protest.

Dodaje se da se i dalje zahteva da se Nacrt odnosno Predlog GUP-a, koji će se naći pred odbornicima u četvrtak, odbaci i da se počne sa izradom novog.

„Gradska komisija za planove, čiji su članovi u sukobu interesa, nije usvojila ni jednu suštinsku primedbu građana, već samo estetske korekcije. Nijedan član Komisije ne poseduje urbanističku licencu i neophodno iskustvo u planiranju, a obavljaju superviziju planskih dokumenata. O našem gradu odlučuje Galensova, a ne gradska komisija“, zaključuje se.

Na protest pozivaju Šodroš Survivor kamp, Ekološki front Novi Sad, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA, Eko straža Novi Sad, Dunavac Šodroš, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma, Za zeleno Novo naselje, Sačuvajmo Liman od betona, Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad, Futoška incijativa, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Nezavisni članovi Saveta MZ „Liman, MZ „Liman 3“ i MZ „Ivo Andrić“, NVO Sveti Dunav i Omladinsko studentska akcija Novi Sad.

Iz Ekološkog fronta Novi Sad, kažu za “Danas“, da se njihova glavna primedba u Javnom uvidu na Nacrt GUP-a Novi Sad 2030 odnosila na neusaglašenost plana sa planom višeg reda – Prostornim planom Grada Novog Sada, pre svega u vezi sa priobaljem i promenom namene površina.

Ovako usvojen GUP, omogućio bi izgradnju “Novog Sada na vodi”, odnosno betoniranje priobalja, na šta se građani najviše žale. Šodroš i Ribarsko ostvro više ne bi bile oaze prirode, a bivše brodogradilište bilo bi pretvoreno u stambeni kompleks.

“Dokument je uz to bio prilično kontradiktoran i nedorečen, pa smo neretko nailazili na neusklađene grafičke prikaze međusobno, ali i sa tekstualnim delom. Demografska studija koja je poslužila kao osnov za izradu plana napominje da postoji „veliki višak stanova“, a u planu se i dalje besomučno insistira na stanogradnji i opštegradskim centrima – koji investitorima potpuno ostavljaju na izbor kako će organizovati prostor”, dodaju iz Ekološkog fronta.

Primedbe koje su prihvaćene su kako kažu uglavnom „kozmetičke“, te je zabrinjavajuće da tekst koji je trebalo da bude promenjen, nije, uprkos prihvaćenim primedbama.

Tako je dokument od 1.300 stranica koji će se sada naći pred odbornicima Skupštine grada gotovo identičan onom koji se našao na javnim raspravama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari