Novosađanka Dragana Arsić na 17. ročištu po tužbama "Galensa": Odbila medijaciju, glavni pretres odložen 1foto: Marko Ristović

Dragana Arsić iz Pokreta odbranimo šume Fruške gore danas je 17. put bila na ročištu u novosadskom Osnovnom sudu po tužbama Nebojše i Sanje Petrića, suvlasnika Galensa, te je odbila mogućnost medijacije i mirnog rešavanja spora.

Glavni pretres u ovoj jednoj tužbi (od ukupno pet) u kojoj Sanja Petrić krivično goni Draganu Arsić zbog „ugrožavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti“ je odložen za decembar.

U tužbi se traži godinu dana zatvora za aktivistkinju Arsić.

Na pitanje sutkinje da li postoji mogućnost mirnog rešavanja ovog spora, Petrić je odgovorila potvrdno, ali je Arsić takvu mogućnost odbila, pa će na sledećem ročištu zakazanog za 13. decembar, biti saslužani tužilja i tužena.

„ Ovo je privatna krivična tužba za ugrožavanje poslovnog ugleda. Naša šetnja nije imala veze sa njenim biznisom i firmama, mi smo branili javni interes i očuvanje Fruške gore i svega onoga što je uzurpirano na Kestenu, ograđene parcele, putevi i planinarske staze, sve to je ugroženo i mi smo tu da zaštititmo naš najstariji nacionalni park“, rekla je Arsić te dodala da niko ne sme da brani slobodno kretanje nacionalnim parkom.

Podsetimo, Petrići su tužili ekološke aktiviste i planinare, nakon protestne šetnje koju su organizovali jer su suvlasnici Galensa odgradili delove nacionalnog parka.

Tužene su organizacije Odbranimo šume Fruške gore i „Fruškać“ sa nizom od pet SLAPP tužbi i u svakoj od njih pojavljuje se ime Dragane Arić.

Ova ekološka aktivistkinja tako mora na sud bukvalno svakih desetak dana, a Petrići u svojim tužbama potražuju oko dva miliona dinara.

Nevladina organizacija Građanske inicijative kompaniju „Galens“ je nominovala za titulu „Korporativni siledžija godine“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari