PROTEST ZBOG NAMERE GRADSKIH VLASTI NOVOG SADA DA USVOJE GUPfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Šest opoziconih stranaka pozvalo Novosađane da u subotu, od 11 časova, dođu na protest u prolazu između zgrada Skupštine i Vlade AP Vojvodine povodom štete koju je pretrpela zgrada Banovine tokom izgradnje podzemne garaže.

Ove stranke i pokreti su pozvali da se prekinu radovi na tom objektu dok se ne utvrdi šteta i ne izvrši sanacija postojećeg oštećenja na jednom od najznačajnijih spomenika kulture u čitavoj zemlji.

Aleksandar Jovanović iz Akcije progresivne Vojvodine (APV), kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare, na kojoj je najvaljen protest, da će u subotu javnost biti upoznata sa informacijama do kojih su do sada došli, a koje se tiču odgovornosti gradske vlasti.

“Nismo dobili odgovore od nadležnih, zbog prikrivanja informacija, ćutanja pojedinaca i institucija. Ako neko pokušava da sruši jedan od simbola Novog Sada, šta ga onda zaustavlja da sruši i kuću nekog od nas po želji nekog investitora ili nekog trećeg lica”, rekao je Aleksandar Jovanović.

Protest organizuju Akcija progresivne Vojvodine, Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret i Zajedno za Novi Sad.

Iz Ekološkog fronta pitaju Jovanovića da li je uzeo slobodan dan u Urbanizmu

Nije se dugo čekalo na reakcije na najavu sutrašnjeg protesta. Iz Ekološkog fronta, čiji aktivisti već šest meseci kampuju na Šodrošu zbog uništavanja prirode na Ribarskom ostrvu, kažu da na protest neće doći, iako su prvi ukazivali koliko je izgradnja ovih garaža sporna.

Iako suštinski podržavaju ovu borbu, razlog za odsustvo je kažu jednostavan, “među organizatorima su oni koji su u dva mandata sa Srpskom naprednom strankom bili u koaliciji u gradskoj vlasti. Pa tek u trećem sazivu tiho izašli, oslanjajući se na kratku pamet građana”.

“Kako bi svima bilo jasnije o čemu se radi, pozivamo Aleksandra Jovanovića iz Akcije progresivne Vojvodine da kaže kako je glasao na sednici Skupštine grada, održanoj 8. juna 2020. po pitanju davanja saglasnosti na konačni nacrt Ugovora o koncesiji za garažu kod Banovine, dok je bio odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine? Da li je još uvek zaposlen u JP ”Urbanizam Novi Sad”, kao rukovodilac? Da li je uzeo slobodan dan ili je na godišnjem odmoru, budući da u radno vreme učestvuje na konferenciji za medije povodom najavljenog protesta?”, saopštili su iz Ekološkog fronta.

Preciznije, kako dodaju, na protest neće doći zato što su tada odbornici LSV, kojoj je pripadao i Jovanović, glasali “za” usvajanje teksta ugovora, Jovanović je prisustvovao toj sednici i zbog toga, zahtevaju da se javno izjasni da li je glasao “za”.

Podsećaju i ostatak opozicije koja je suorganizator protesta na skorija dešavanja – “zahvaljujući krojenju planova u Urbanizmu, gde Jovanović šefuje, građanima su iz privatnog obezbeđenja jahali na vratu, privođeni su, udarani, prećeno im je, a sada se maltretiraju i iscrpljuju iskonstruisanim procesima”.

Saopštenje su pored Ekološki fronta potpisali i  Inicijativa Dunavac – Šodroš, Eko straža Novi Sad i Inicijativa Sačuvajmo Liman od betona.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari