Novosti: Srbija među 10 zemalja protiv kojih je podneto najviše predstavki sudu u Strazburu 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Srbija je na osmom mestu liste članica Saveta Evrope po broju predstavki koje su njeni građani podneli Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, prenele su danas Večernje novosti.

Pozivajući se na podatke Državnog pravobranilaštva, list je naveo da se protiv Srbije trenutno vodi 1.850 tužbi za navodne povrede ljudskih prava.

Navodi se i da je tokom 2021. godine taj sud doneo 11 presuda po 29 predstavki protiv Srbije, od kojih je u osam konstatovano da je država povredila prava zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

„Kršenje zabrane diskriminacije je utvrđeno u tri presude a u ostalih pet kosntatovane su povrede vezane za izostanak efikasne istrage, pravo na slobodu i bezbednost, zbog predugog trajanja sudskog postupka i neizvršenja sudskih odluka“, preneo je dnevnik.

Dodaje se da su 1.933 pritužbe odbijene kao neosnovane a da je u tri slučaja zaključeno da kršenja Konvencije nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari