NSPRV: Strože sankcije zbog napada na nastavnike 1Foto: Nenad Kovačević

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) založio se za pooštravanje Zakona o krivičnom postupku, unošenjem krivične odgovornosti za napad na zaposlenog u obrazovanju, na radnom mestu ili u vezi sa radom na radnom mestu u ustanovama obrazovanja.

Na ovaj način, smatraju u NSPRV-u, kaznena politika ka punoletnim počiniocima dela jasno se precizira i predstavlja jasnu obavezu tužilaštva u ovakvim situacijama.

Na osnovu pristiglih predloga članstva NSPRV je formulisao i predlog da se zakonski onemogući podnošenje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama.

„Ova pojava, bez obzira na njenu demokratičnost, poslednjih godina predstavlja mehanizam dodatnog nasilja nad zaposlenima u prosveti. Neutemeljene, a anonimne prijave dovode do dodatnog pritiska na nastavnika koji, iako zna da je prijava neutemeljena i lažna, biva zabrinut čak i za svoj posao“, navode iz NSPRV.

Smatraju da svaka potpisana prijava treba da bude proverena, a osoba koja zloupotrebljava taj demokratski institut mora biti sankcionisana i primereno kažnjena.

„Ovakvo ograničenje postoji u nekim državama EU i u zemljama sa kojima se R. Srbija graniči, poput Hrvatske. Dakle, ne tražimo ništa što već drugde ne funkcioniše“, navode iz sindikata.

NPSRV smatra i da je neophodno da, pored prava koja su učenici odlično savladali, postoje i jasne granice u kaznenoj politici.

„Ocena iz vladanja mora biti mnogo značajnija nego sada. Disciplinski postupci moraju biti kraći i funkcionalniji. Neophodno je posebno definisati kaznu za zloupotrebu mobilnih telefona (umesto neizvodljive kontrole donošenja u školu) ili bilo kog drugog uređaja kojim učenici tajno snimaju nastavnike, a posebno definisana kazna sledi za eventualno deljenje tako snimljenih sadržaja. Upozorenje na kaznu u slučaju zloupotrebe takvih uređaja, mora biti jasno uočiljva u svakoj učionici i drugim prostorijama ustanove, a zataškavanje takvih slučajeva, mora biti jasno i oštro sankcionisano“, kažu u NSPRV.

Sindikat predlaže i uvođenje instituta suspenzije sa nastave.

„Predlažemo da učenik koji i pored više upozorenja ometa nastavu može biti suspendovan i upućen kući sa nastave za taj nastavni dan. U takvoj situaciji, svi časovi koji se propuste upisuju se kao neopravdani. Nakon ponavljanja lošeg ponašanja učenika, a nakon izricanja ukora odeljenjskog veća, učenih treba da bude najmanje dve nedelje na skraćenoj online nastavi. Nastavnik koji treba da pošalje materijal i uputstvo za određenu lekciju mora biti dodatno plaćen za taj posao. Moguće je i razmišljati i o tome da te troškove, po definisanom pravilniku, snosi roditelj/staratelj učenika koji je kažnjen na opisan način. U suprotnom, Ministarstvo te časove mora plaćati kao prekonormni rad“, navode iz NSPRV.

Kažu i da je u ovom slučaju neophodno definisati postupak dodatnog stručnog rada nadležnih instutucija, kako sa učenikom tako i sa roditeljima/starateljima.

„Ukoliko se i posle suspenzije ponašanje učenika ne popravi, odnosno nastavi se negativno ponašanje, nakon izricanja ukora nastavničkog veća učenik biva upućen na online nastavu do kraja polugodišta. Jedine posete školi dešavaju se po utvrđenom rasporedu ispitivanja i ocenjivanja učenika. Pojačan vaspitni rad uvesti tek nakon prve suspenzije. Pre toga pojačan vaspitni rad u najvećem broju slučajeva ne znači gotovo ništa.

Učenik koji propusti većinu školske godine zbog izricanja mera suspenzije polaže razredni ispit na kraju godine“, ističu iz NSPRV.

Ukinuti nepotrebnu dokumentaciju

Iz NSPRV smatraju i da je neohodno ukidanje nepotrebne dokumentacije u ustanovama obrazovanja, kako bi zaposleni mogli maksimalno da se posvete obrazovno-vaspitnom radu. Neohodno je dodatno ojačati kapacitete nastavnika, obezbediti stručnu pomoć onima kojima je ta pomoć potrebna, uz očuvanje identiteta i integriteta nastavnika, odnosno zaposlenog u ustanovama obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari