NUNS: Autonomija kao korak ka daljem razvoju CINS-a 1Foto: CINS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Centar za istraživačko novinarstvo – Fondacija – kao izdavač CINS – pripremili su predlog izmena Statuta tog centra koji će i formalno omogućiti redakciji i menadžmentu veću samostalnost i efikasniji rad, saopšteno je danas.

Kako se navodi, CINS je u prethodnom periodu samostalno donosio uređivačke i poslovne odluke, a sa novim izmenama Statuta dobiće i veća ovlašćenja i ojačati upravljačku strukturu, a sve u cilju rasta i razvoja CINS kao nezavisnog i neprofitnog istraživačkog medija.

„Prema predloženim izmenama Statuta, novi Upravni odbor CINS činiće pet članova iz redova nezavisnih stručnjaka u oblasti novinarstva, finansija, medijskog poslovanja i drugog“, ističe se u saopštenju koje potpisuju predsednik NUNS Željko Bodrožić i upraviteljka CINS Milica Šarić.

Prema navodima, NUNS će davati saglasnost za izbor većine članova Upravnog odbora, dok će zaposleni u CINS dobiti pravo da kandidate za četiri od pet članova tog tela sami predlože.

Istovremeno, NUNS će, kao osnivač, ostati garant očuvanja ciljeva sa kojima je CINS inicijalno i osnovan i zadržati pravo da daje ili uskraćuje saglasnost za eventualne buduće izmene Statuta.

Na iste teme će se od zaposlenih u CINS tražiti pozitivno zajedničko mišljenje, a NUNS će predložene izmene izneti pred Izvršni odbor NUNS u narednih mesec dana.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije osnovan je 2007. godine kao sekcija Nezavisnog udruženja novinara Srbije sa ciljem da pokaže da je nezavisno novinarstvo po najvišim profesionalnim standardima moguće i u Srbiji.

On se 2012. godine odvojio kao samostalno pravno lice u okviru Agencije za privredne registre, a vremenom je iz edukativnog centra prerastao u ozbiljan istraživački medij, kome je deo misije da razvija i podržava novinare na početku karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari