NUNS: Funkcioneri Batočine moraju snositi odgovornost za pretnje novinaru Milanu Nikiću 1NUNS Foto: Logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je institucije i nadležne organe da utvrde odgovornost lokalnih funkcionera opštine Batočina koji su danas psovali, vređali, pa čak i pretili dopisniku N1 TV Milanu Nikiću iz Kragujevca.

U saopštenju NUNS je pozvao nadležne da ispitaju da li je prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi i da li u uvredama i pretnjama koje su upućene novinaru postoje elementi krivičnih dela, i izrazio nadu da će odgovorni nosioci javnih funkcija u SO Batočina biti adekvatno kažnjeni.

„Podsećamo da je Zakonom o lokalnoj samoupravi članom 35 određeno da su ‘Sednice skupštine opštine javne’, te da ‘Skupština opštine može odlučiti da sednica skupštine ne bude javna iz razloga bezbednosti i drugih razloga utvrđenih zakonom“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju NUNS podseća da je danas nakon protesta nezadovoljnih građana Batočine, počela sednica Skupštine opštine Batočina na čijem dnevnom redu je bilo usvajanje opštenskog budžeta za 2022. godinu, koju je htelo da prati više medijskih ekipa.

„Kako je Nikić izjavio za NUNS, jednom broju kolega i koleginica ovo pravo bilo je uskraćeno, dok je on uspeo da uđe u skupštinsku salu, ali nije uspeo da obavi svoj posao. Naime, pojedini odbornici, kao i predsedik opštine Zdravko Mladenović, uputili su kolegi Nikiću veliki broj uvreda uključujući i eksplicitne psovke, a na snimku se osim toga može čuti i pretnja ‘da će mu udariti to (prim.prev. kameru) o beton'“, naveo je NUNS.

Predsednik opštine Zdravko Mladenović koji je bio najglasniji u ovoj hajci, zvao je policiju i obezbeđenje s namerom da ove službe izbace Nikića iz skupštinske sale, a pošto nijedna od ovih službi nije reagovala, Nikić je sam napustio sednicu Skupštine opštine, dodaje se u saopštenju NUNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari