kiosk novinefoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je tekst na portalu Glas Zapadne Srbije, u kome se, prema njihovom mišljenju, vređaju prava jedne manjinske grupe, u ovom slučaju homoseksualne, saopštilo je danas to udruženje

„Tekst koji je potpisan sa GZS, što predstavlja redakcijski komentar, obiluje uvredama na ličnoj osnovi, sa puno laži, špekulacija i neistina i upućenih pretnji neimenovaj osobi, za koju se samo navodi da je – registrovani homoseksualac“, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, naročito brine rečenica „Narod je davno rekao, ko se time služi njega opština sahranjuje“, gde se zapravo direktno preti neimenovanoj osobi.

„Ovim tekstom Glas Zapadne Srbije na najprizemniji način etiketira pripadnike LGBT populacije, širi diskriminaciju i ksenofobiju, i na više mesta krši Kodeks novinara. U tekstu su pogažena gotovo sva novinarska načela, jer ne postoji provera podataka i izvor, ali su prekršena i osnovna ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom“, piše u saopštenju NUNS-a.

NUNS podseća da bi mediji trebalo da pišu u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i ujedno da budu svesni svoje odgovornosti kada izveštavaju o osetljivim temama.

Ističu da kodeks izričito kaže da „novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnoj orijentaciji, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu“.

NUNS takože podseća da je vlasnika Glasa Zapadne Srbije Gvozdena Nikolića, koji stoji iza ovog teksta, prošle je godine predsednik Vučić odlikovao Srebrnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva.

„Njegov portal je u poslednjih pet godina dobio je oko 270.000 evra na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, iako je Nikolić odavno poznat po ovakvim ispadima“, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari