NUNS i UNS osudili pretnje upućene glavnoj i odgovornoj urednici TV Insajder Brankici Stanković 1Foto: Medija centar Beograd

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je saopštilo da zahteva od Tužilaštva da pokrene istragu i procesuira huligane koji su na sinoćnoj utakmici KK “Partizan” ponovo vređali i pretili Brankici Stanković, glavnoj i odgovornoj urednici TV Insajder.

Imajući u vidu da je zbog eksplicitnih pretnji koje su joj upućene pre 14 godina Brankica Stanković živela pod policijskim obezbeđenjem, smatramo da je Tužilaštvo trebalo da reaguje samo i da pokrene postupke protiv pripadnika huliganskih grupa koje otvoreno ugrožavaju bezbednost svakog ko ukaže na opasnost njihovog delovanja, navodi NUNS u saopštenju.

„Ujedno, ukazujemo čelnicima našim najvećih klubova, koji insistiraju da se prekine utakmica kada se vređaju članovi njihovih porodica, da to učine i slučaju Brankice Stanković, i da se ti navijači udalje sa utakmice“, dodaje se u saopštenju.

NUNS podseća da „posle prošlogodišnjih skandaloznih povika sa tribina upućenih Brankici Stanković, na košarkaškoj utakmici Partizan-Budućnost, koji se odigrao pred punom halom i bio je prenošen na televiziji, niko od nadležnih nije odreagovao“.

„Obaveza nosilaca izvršne, zakonodavne i sudske vlasti je da konkretnim postupcima, a ne deklarativnim izjavama i najavama dokažu da je država jača od huligana. Ove pretnje institucije ne smeju potceniti osobito imajući u vidu da ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović još uvek nisu dobila konačni sudski epilog“, zaključuje NUNS u saopštenju.

UNS: Vinovnici da snose odgovornost
Udruženje novinara Srbije (UNS) je u saopštenju osudilo preteće skandiranje na jučerašnjoj košarkaškoj utakmici Partizan-Cedevita Olimpija, kojim se ponovo vređa glavna i odgovorna urednica Insajdera Brankica Stanković.

UNS traži da odgovaraju navijači koji su joj juče, ali i prošlih godina pretili i skandirali joj uvredljive poruke.

Navijači su uzvikivali iste uvredljive poruke kao pre 14 godina, kada je Stanković dobila policijsku zaštitu.

U saopštenju se podseća da su zastrašivanje i pretnje novinarima neprihvatljivi i da vinovnici ovakvih verbalnih napada moraju da snose odgovornost.

UNS ističe i da ovakvo ponašanje dela publike mora da naiđe na osudu klubova i organizatora takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari