NUNS pokrenuo kampanju "Vodič za tolerantno ponašanje političara prema novinarima" 1Foto: Pixabay/Pexels

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je pokrenulo je kampanju „Vodič za tolerantno ponašanje političara prema novinarima“, u kome će se, na primerima iz svakodevne prakse, ukazivati političarima kako da se ponašaju prema novinarima.

Kampanja će trajati naredne dve nedelje, kada će se svakodnevno objavljivati crteži Marka Somborca, uz prateći tekst Radeta Markovića, koji će na šaljiv način prikazivati situacije sa kojima se svakodnevno susreću novinari .

Vodič je zamišljen kao forma „10 zapovesti“: ne ubij novinara, ne hapsi novinara zbog njegovog pisanja, ne udaraj novinara, ne preti i ne crtaj metu novinaru, ne vređaj novinara, ne zastrašuj i ne maltretiraj novinara, ne huškaj ljude na novinara i odgovori novinaru kad pita, objašnjana NUNS.

U saopštenju se navodi da je kod svakog primera naveden i odgovarajući član Zakona o informisanju koji objašnjava situaciju, a vodič se ne odnosi samo na političare, poslanike vladajuće stranke, već na sve političare u Srbiji, sa uputstvom kako bi morali da se ponašaju prema novinarima.

Narednih dana će izaći vodič kao brošura sa crtežima i članovima Zakona i on će biti podeljen svim odborničkim grupama u Skupštini Srbije, s obzirom da je Skupština postala mesto targetiranja svih ljudi koji kritički misle, umesto mesta koje mora biti primer tolerantnog ponašanja.

Ideja je i da vodič dobiju i odbornici na lokalu, navodi NUNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.