NUNS poslao “Vodič za tolerantno ponašanje političara prema novinarima“ predsedniku opštine Bačka Palanka 1Foto: Screenshot (YouTube/BAP VESTI)

Nezavisno udruženje novinara Srbije poslalo je „Vodič za tolerantno ponašanje političara prema novinarima“ predsedniku opštine Bačka Palanka Branislavu Šušnici nakon što je verbalno napao novinarku portala BAP vesti jer je pitala koliko još u opštini ima neobezbeđenih kablova pod naponom, s obzirom na to da je od strujnog udara u ponedeljak stradalo 13-ogodišnje dete, a nekoliko dana pre toga i njegov deda.

„Ovim činom NUNS želi da ukaže Šušnici da je kao nosilac javne i političke funkcije dužan da istrpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi (član 8 Zakona o javnom informisanju i medijima). Samim tim i da dozvoli da mu se pitanje postavi, da na to pitanje pruži odgovor, i dobije opravdanu kritiku svog rada“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Kako dodaju, Šušnica treba da shvati da su sloboda izražavanja i sloboda medija sastavni deo i jedno od osnovnih prava i temelj svake demokratske i pravne države. Svojim ponašanjem Šušnica je pokazao nedostatak poštovanja prema novinarima, medijskim slobodama, ali i demokratskim principima, ističu u NUNS-u.

Vodič će ujedno biti poslat premijerki Ani Brnabić, kao i ministru za informisanje i telekomunikacije Mihajlu Jovanoviću, i ministarki za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jeleni Begović, na čijem zajedničkom događaju novinarima nije bilo fizički dozvoljeno da postave pitanje nakon događaja – bili su zaključani u sobu.

Vodič ima 25 strana i u njemu se nalazi 10 crteža Marka Somborca, uz tekst Radmila Markovića, a zamišljen je kao uputstvo kako političari treba u datim situacija da se ponašaju, a kako se zaista ponašaju. Kod svakog primera naveden je i odgovarajući član Zakona o informisanju koji objašnjava situaciju. Vodič se ne odnosi samo na političare, poslanike vladajuće stranke, već na sve političare u Srbiji, kako bi zapravo morali da se ponašaju prema novinarima. Zamišljen je u formi „10 zapovesti” („ne ubij novinara“, „ne hapsi novinara zbog njegovog pisanja“, „ne udaraj novinara“, „ne preti i ne crtaj metu novinaru“, „ne vređaj novinara“, „ne zastrašuj i ne maltretiraj novinara“, „ne huškaj ljude na novinara“, „odgovori novinaru kad pita“…).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari