NUNS: Postupiti po preporukama Pašalića u slučaju upada na izložbu u Staroj Kapetaniji 1Foto: Marko Somborac

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je, u današnjem saopštenju, da se postupi po preporukama Zaštitnika građana Zorana Pašalića koji je „utvrdio propuste“ u radu policije povodom upada grupe maskiranih lica 13. oktobra 2020. na izložbu u okviru festivala „Novo doba“, u Stroj Kapetaniji.

„Zašto je većina napadača ostala van domašaja zakona, iako za neke od njih postoji opis, odnosno postoje objave na Fejsbuk stranicama koje mogu ukazati na potencijalne učinioce, a o čemu je tužilaštvo obavešteno. Šta se dešava sa pretnjama smrću koje su upućene autorima i organizatorima izložbe putem interneta, pošto su za neke od njih nadležnim organima priloženi podaci o profilima i IP adresama“, naveo je NUNS.

U saopštenju se podseća da je Marko Somborac, kao jedan od učesnika izložbe, 27. januara ove godine podneo pritužbu Zaštitniku građana na rad pollicije a da je 30. jula Zoran Pašalić odgovorio.

On je utvrdio da je policija neefikasno postupila prilikom dobijanja informacija o pretnjama smrću, koju je dobio organizator, i uništenju imovine.

Takođe je dao preporuku se utvrdi identiteti svih lica odgovornih za upad kao i da se pokrene disciplinski postupak protiv policajca koji nije preduzeo sve potrebne mere.

NUNS je naveo da „zahteva brzu, temeljnu i i transparentnu istragu, kao i da nadležni organi i institucije usvoje preporuke Zaštitnika građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari