NUNS: Premijerka nema vremena za delegaciju EFJ 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je duboko razočarenje zbog odluke premijerke Ane Brnabić da se ne sastane sa misijom Evropske federacije novinara (EFJ) koja će 18. i 19. januara boraviti u Beogradu.

Kako navode u saopštenju, na poziv za razgovor sa delegacijom najveće evropske novinske organizacije koju će predvoditi predsednik Mogens Bliher Bjeregard, iz Vlade Srbije je stigao kratak birokratski odgovor: premijerka Ana Brnabić je zainteresovana za sastanak sa delegacijom EFJ-a, ali je zauzeta ranije utvrđenim obavezama.  

Predsednik EFJ Bjeregard uputio je 20. decembra zvaničan dopis najvišim zvaničnicima Srbije sa molbom za sastanak sa njim, Skotom Grifinom, zamenikom direktora IPI (Međunarodni institut za štampu) i Oliverom Vujovićem, generalnim sekretarom SEEMO (Medijska organizacija Jugoistočne Evrope). Dopis je poslat premijerki Brnabić, ministru za informisanje Vladanu Vukosavljeviću, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, ministarki pravde Neli Kuburović i predsedniku skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Mirku Krliću.

NUNS smatra da je premijerka svakako morala naći vremena za razgovor sa delegacijom EFJ upravo zbog misije sa kojom predstavnici te organizacije dolaze u Beograd. Naime, kako je ranije najavljeno, delegacija EFJ želi da u razgovorima sa predstavnicima vlasti i medijske zajednice ustanovi kakvo je stvarno stanje medijskih i novinarskih prava i sloboda u Srbiji. Evropskoj federaciji novinara je poznato da stotine novinarskih i medijskih asocijacija, organizacija civilnog društva i medija okupljenih u Grupi za slobodu medija smatraju da su medijske i novinarske slobode u Srbiji veoma ugrožene, dok izvršna vlast na čelu sa Anom Brnabić tvrdi suprotno. U tom kontekstu, posebno zabrinjava nedavna izjava premijerke da je napravila ozbiljan presedan kada se sastala sa predstavnicima Grupe za slobodu medija, “jer je reč samo jednoj grupi”. 

NUNS podseća da su predstavnici Grupe 14. novembra predali premijerki zahteve, među kojima su i formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada ugašene agencije Tanjug.

„Iako se javno obavezala da će odgovoriti u roku od dve nedelje od kada su joj predati zahtevi, Ana Brnabić je to učinila tek 21. decembra, dan nakon što je dobila poziv za razgovor sa delegacijom EFJ“, ističe NUNS.

Nezadovoljna odgovorima premijerke, Grupa za slobodu medija je najavila da će “i u 2018. organizovati protestne akcije i tražiti podršku javnosti za ostvarivanje svojih zahteva, uverena da bez slobodnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva i uređenog medijskog tržišta, nije moguće ostvarivanje javnog interesa, jačanje demokratskog poretka, niti uspostavljanje održive stabilnosti u društvu“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije nastoji da zajedno sa drugim članicama EFJ – Udruženjem novinara Srbije i Sindikatom novinara Srbije – organizuje seriju sastanaka predstavnika EFJ sa relevantnim predstavnicima novinarske profesije, medija i države. Iz NUNS-a najavljuju da će z petak 19. januara na kraju konferencije, na kojoj će biti predstavljeni rezultati NUNS-ovog godišnjeg istraživanja Indikatori za slobodu medija i bezbednost novinara, delegacija EFJ javno sapštiti svoje utiske i stavove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari