NUNS: Pretnje Zorana Ćirjakovića moraju da se zaustave 1NUNS Foto: Logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo brutalne pretnje upućene novinarkama Jovani Gligorijević i Snežani Čongradin, kao i istoričarki Dubravki Stojanović i književnoj kritičarki Jeleni Lalatović, saoptilo je ovo Udruženje.

Pretnje su upućene sa naloga „Autošovinizam voč poništenog Džendera Vukadinovića“ na Tviteru, iza kojeg stoji, opravdano sumnjamo, Zoran Ćirjaković. Pored pretnji koje povremeno upućuje, lice koje stoji iz Tviter naloga na ovaj način nastavlja da proganja novinarke, posebno Jovanu Gligorijević. U dva tvita tokom večeri 20. oktobra autor je napisao da mu je „teško da zamisli da postoji muškarac, koji bi, koliko god da je odvratan i jadan, poželeo da siluje Jovanu Gligorijević“, a samo par minuta pre toga napisao da „Jovani Gligorijević, Snežani Čongradin, Dubravki Stojanović i Jeleni Lalatović želi sve najgore sem silovanja i kiseline u lice“, navode iz NUNS-a.

Kako kažu, ovo nije prvi put da se pretnje upućuju sa istog naloga. Pre skoro godinu dana sa tog naloga je upućena pretnja novinarki Vesni Mališić prema kojoj se indirektno pozivalo na ubistvo. Takođe, podsetnika radi, u julu 2019. Jovana Gligorijević, Snežana Čongradin, Isidora Petrović, Dubravka Stojanović, Adriana Zaharijević i Jelena Lalatović su poslali otvoreno pismo javnosti u kojem su jasno i precizno ukazale na kontinuirani teror koji je nad njima sprovodio Ćirjaković.

NUNS upozorava da govor mržnje i pozivanje na linč nikako ne bi smeli budu sastavni deo uobičajene komunikacije među ljudima koji različito misle. Jer, to što osumnjičeni možda nije nikada učestvovao u bilo kakvom nasilnom događaju ne znači da svi ljudi koji čitaju njegove objave na ono što je napisao gledaju samo kao na deo neke polemike.

– Takođe pozivamo policiju i tužilaštvo da što pre pronađe i procesuira osobu koja se nalazi iza ovog naloga. NUNS će o ovom slučaju obavestiti nadležne organe, uneti ih u Bazu napada i pritisaka na novinare i izvestiti o njima međunarodne organizacije, kažu iz Udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.