NUNS: Šapićeva odluka da ne komunicira sa novinarima N1 protivzakonita 1Foto: Printscreen/N1

Odluka predsednika Privremenog organa Beograda Aleksandra Šapića da ne komunicira sa novinarima N1 protivzakonita je, navode predstavnici medijskih udruženja koji su učestvovali u pisanju Zakona o javnom informisanju usvojenom u oktobru prošle godine. U pravnoj državi, Šapić bi odgovarao za takav postupak, poručuju iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Odnos Aleksandra Šapića prema N1 počeo je da kulminira kada je u julu 2021. pokušao da voditelja Vojislava Stevanovića uvuče u svoju polemiku sa bivšim saradnikom u vlasti u Beogradu, Draganom Đilasom.

Nakon toga, Šapić počinje da odbija pozive za gostovanja u studiju N1. Kada je 2022. izabran za gradonačelnika, čitav program N1 mu je postao trn u oku.

Posle Šapićeve izjave u kojoj je optužio novinare N1 da su majstori montaže, te da ni „Kjubik“, umesto Stenli Kjubrik, ne bi tako izmontirao, koja je obišla region i postala viralna, dodatno je zaoštrio svoj odnos prema medijima i novinarima Junajted medije.

Tako smo stigli i do subote kada mu je novinarka Vanja Đurić postavila pitanje o pregovorima o formiranju gradske vlasti, a on otvoreno rekao da je prekinuo komunikaciju sa, kako je naveo, „vašim medijima“ i da nema nameru da je nastavlja.

„Niste, prosto niste dorasli ili ja nisam dorastao… Ne znam. Ali, najbolje bi bilo da mi tu komunikaciju na najlepši mogući način prosto prekinemo“, dodao je Šapić.

Problem je samo u tome što je takva odluka predsednika Privremenog organa Beograda – protivzakonita.

„Izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan je da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja“, navodi se u Zakonu o javnom informisanju i medijima.

„Javni funkcioneri, prosto, zbog prirode svoje funkcije i odgovornosti prema građanima i prema javnosti moraju da odgovaraju na pitanja medija. Ne smeju da prave diskriminaciju. Njima pitanja mogu da se sviđaju ili ne sviđaju, oni moraju prosto da na njih odgovaraju“, kaže Tanja Maksić iz BIRN-a.

Rade Đurić iz Nezavinog udruženja novinara Srbije (NUNS) kaže da bi Šapić u pravnoj državi odgovarao disciplinski, možda i prekršajno zbog odluke da sa pojednim medijima ne komunicira.

„On zloupotrebljava svoj položaj i na taj način uskraćuje javnost za ogromnu količinu informacija, koje prosto građani imaju pravo da znaju. Od čega mnoga pitanja – veoma ozbiljna“, kaže Đurić za N1.

Đurić navodi da je za razliku od Šapića predsednik Srbije odabrao veštiji pristup. On odgovara na pitanja N1 na događajima, ali, kako kaže Đurić, to uglavnom nisu pravi odgovori već skretanja sa teme ili kontrapitanja novinarima kojima se prethodno oduzme mikrofon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari