Šapić za N1: Agencija od 2019. ima ugovor za stan u Trstu, zašto ćuti četiri godine 1Foto: Beoinfo

Agencija za borbu protiv korupcije od marta 2019. godine je imala kupoprodajni ugovor za stan u Trstu i ja imam sumnju da je od njih procureo taj ugovor u javnost, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić odgovarajući na pitanja N1 u vezi sa nekretninom koju poseduje u Trstu.

Vreme i BIRN su objavili da Šapić nije Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio nekretninu koju poseduje u Trstu, kao i da je 2018. godine imao prijavljen boravak u Italiji, iako je u to vreme bio predsednik Opštine Novi Beograd.

Šapić je odgovarajući na pitanja N1 rekao da se protiv njega vodi kampanja, za koju kaže da dolazi i od strane dela opozicije i od strane dela vlasti, a da je on jedina oštećena strana.

„Prvo, jer je plasirana čista laž kako ja nešto nisam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. To je notorna laž i pokrenuću tužbu. Prijavio sam apsolutno na vreme sve ono što sam imao, pa i tu nekretninu u Italiju“, rekao je Šapić.

Dodao je da je oštećen i time što su u javnosti objavljeni njegovi lični podaci, odnosno kupoprodajni ugovor za nekretninu u Trstu. Navodi da su taj ugovor imali samo on, prodavac nekretnine, a od 2019. i Agencija, zbog čega sumnja da ga je ona plasirala u javnost.

„Imala ga je Agencija za borbu protiv korupcije od marta 2019. iako to neće da kažu. Originalan ugovor, taj što se pojavio. I ja sad imam osnovanu sumnju i voleo bih da pozovu i nadležne organe da li je možda od njih taj ugovor procureo u javnosti“, kazao je gradonačelnik.

On objašnjava da se u ugovoru navodi tačna katastarska kvadratura, a da on nije znao da je u prekršaju zbog toga što je u prijavi naveo kvadraturu stambenog prostora, a ne katastarsku kvadraturu.

„Ja kada sam prijavio nekretninu dao sam tačnu adresu tog stana… Beznačajno je da li sam napisao 150 efektivnog stambenog prostora… Niko mi iz Agencije nije rekao da treba da napišem katastarsku kvadraturu, koja obuhvata i terasu i ekonomske prostorije, nisam ni znao da ima tamo neke šume. Nisam ni znao ni da sam u prekršaju zato što nisam pogodio u kvadrat to što sam napisao. Razlika je da li sam nešto prijavio i šta sam objavio. Ako sam napravio prekšaj time što nisam napisao katastarsku kvadraturu nego stambeni prostor, ne znam šta je sprečavalo Agenciju četiri godine da me obavesti pošto su imali kupoprodajni ugovor“, rekao je Šapić.

Kada je u pitanju činjenica da je 2018. godine imao prijavljenu adresu u Italiji, gradonačelnik kaže da je on u Italiji bio od 2001. godine i da se nije odjavljivao kada je odlazio, bilo da igra vaterpolo u Rusiji, bilo kada se vratio u Srbiju.

Objašnjava da odjava sa adrese nije zakonska obaveza u Italiji i nema veze sa utajom poreza, pošto se u toj zemlji porez određuje u odnosu na to koliko nekretnina imate, a ne da li ste rezident ili ne.

„Ovde je u toku kampanja protiv mene, ona se vodi sa više nuivoa. Sa jednog dela opozicije, sa jednog dela vlasti zato što sam ugrozio razno-razne interese i koalicije sa razno-raznih strana“, kazao je Šapić.

Protivnicima je poručio „da se potrude da ne promaše“.

„Oni nek pojačaju svoju artiljeriju i nek udare iz sve snage, nek se potrude da ne promaše. Jer ako budu promašili ja sigurno neću“, rekao je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari