NUNS: Slaviša Lekić personifikovao je talenat, znanje i stil 1NUNS Foto: Logo

Slaviša Lekić personifikovao je talenat, znanje i stil, bio je beskompromisan i posvećen novinar zbog kojeg je bilo lepše baviti se ovim poslom, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Nekadašnji predsednik NUNS-a Slaviša Lekić preminuo je noćas u Beogradu u 63. godini.

Novinarsku karijeru započeo je u omladinskim novinama NON, a nastavio u Borbi i Našoj Borbi i istovremeno pisao za više jugoslovenskih novina – Nedeljnu Dalmaciju, Mladinu, Naše dane.

Autor je nekoliko knjiga i publikacija, dokumentarnih emisija i filmova, a od 2017. do 2019. godine bio je predsednik NUNS-a.

„Slaviša Lekić bio je osamdesetih godina prošlog veka najtalentovaniji izdanak škole istinskog, pravdoljubivog, hrabrog novinarstva, nepravedno nazivanog omladinsko. I od prvih objavljenih tekstova čitaocima i profesionalcima nisu promakli njegov dar, istinska hrabrost i pre svega posvećenost profesiji koja je postala njegov život“, piše NUNS.

Dodaje se da je kao vojnik JNA u vreme Olimpijade u Sarajevu 1984. u NON-u pisao serijal potpisivan sa „Slavi Šar-Mer“, prve napise zbog kojih je snosio posledice – prekomandovan je iz Sarajeva „u neku bosansku zabit“.

„Nastaviće i nakon toga da se duhovito ruga i podsmeva tadašnjim ‘devijacijama društva’, koje će se izmetnuti u raspojasani nacionalizam“, piše NUNS.

Već krajem osamdesetih našao se tamo gde je suštinski i pripadao, ističe NUNS, u novoj redakciji crvene Borbe, „kao jedan u niski bisera, okupljenih pod selektorskom palicom Stanislava Staše Marinkovića“.

Izveštavao je sa Kosova, radio intervjue i žestoko pisao o „nasilnicima i prostacima koji mu se nađu u videokrugu“.

„Kasnije, u svom magazinu Status, smešta gomilu nasilnika koji su se izdržavali novinarstvom u godišnji izbor za ‘bruku profesije’. Mnogi od njih završiće tamo gde im je i mesto, u nekoj od tadašnjih i sadašnjih vladajućih stranaka“, piše NUNS.

Dodaje se da je kolumne u listu Danas objavljivao godinama, „držeći javne lekcije iz predmeta komentar, koristeći pritom svoju, najvredniju novinsku dokumentaciju u gradu“.

„Građu zbog koje su mnogi poželeli da se nisu bavili javnim poslom ili bar da su bili oprezniji“, naglasio je NUNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari