NUNS osudio uvredljivo pisanje obrenovačkog lista Palež 1Foto: Logo NUNS-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) kritikovalo je uredništvo obrenovačkog lista Palež zbog govora mržnje u tekstovima o portalima Istinomer i Cenzolovke, Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, novinarima koji sarađuju sa tim organizacijama i međunarodnim donatorskim organizacijama i državama.

U saopštenju NUNS ocenjuje se da testovi u tom listu obiluju najtežim uvredama i optužbama bez argumentacije, kao i da list krši osnovne etičke standarde novinarstva i da se tako „potpuno samodiskreditovao kao medij“. List je objavljivao tekstove pod naslovima „Lažomer“, „Cenzolovka“, „Mišolovka“, „Rokfeleri“ i „Nazivali je voajerom prishopatom“.

U tim tekstovima SAD, Nemačka, Danaska i Holandija nazivaju se „fašističkim državama“, a pojedini strani političari proglašavaju za ubice i manijake. Kako se navodi, u tekstovima se pojedini novinari iz Obrenovca i CRTA proglašavaju za „strane plaćenike“. NUNS je podsetio da je Palež i ranije objavljivao neprofesionalne tekstove i da mu je Savet za štampu u aprilu 2018. izrekao javnu opomenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari