NVO: Ministar za rad da preuzme inicijativu za odštetu svih koji su stradali na radnom mestu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Udruženje „Jedan od pet miliona“ zatražilo je od ministra za rad Zorana Đorđevića da „kao odgovorno lice“, preuzme inicijativu za odštetu svih koji su stradali na radu proteklih godinu dana.

Navodeći da su u prethodnih nekoliko dana četiri radnika stradala na radnom mestu a da je troje povredjeno, udruženja je pozvalo nadležno ministarstvo da „pronadje i kazni sve odgovorne za sve učestalije nesreće na radnom mestu“.

„U 2018. godini poginulo je 53 ljudi, dok je njih 788 zadobilo teže povrede. Zbog povreda na radu, u poslednje tri godine, život je izgubilo ukupno 134 ljudi, a više od 2.000 njih je teže povređeno. Ipak, ministru za rad to nije zasmetalo kada je u sredu izjavio da je Srbija u 2019. godini pokazala veliki napredak u razumevanju prava radnika i obezbeđivanju njihove bezbednosti i zdravlja na radu“, piše u saopštenju.

Udruženje je navelo da „umesto oštrog sankcionisanja onih koji ne poštuju propisane uslove zaštite na radu, a zbog čega često dolazi do fatalnih ishoda, ministarstvo nalaže obavezno korišćenje zaštitnog šlema, kao i opasača za sprečavanje pada sa visine“.

„Ipak, od preporuke koje ministarstvo daje, kao i ‘obaveze poslodavca da zaposlenom obezbedi sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu’, nije se dalje otišlo“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari