NVO: Solidarno sa studentima 1Foto: FreeImages/ Keith Syvinski

Četrdeset šest organizacija civilnog društva saopštilo je danas da podržavaju i pridružuju se zahtevima studenata za razrešenje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), zbog nepoštovanja Zakona o elektronskim medijima koji to telo definiše kao samostalno i nezavisno.

Članom 13 Zakona o elektronskim medijima članovi Saveta REM obavezani su da ne zastupaju stavove ili interese organa, odnosno organizacija koje su ih predložile, već da svoju dužnost obavljaju samostalno i u skladu sa Zakonom.

Članovi Saveta REM svoj dosadašnji rad su zasnivali na suprotnim principima, ukazuju nevladine organizacije.

Od donošenja seta medijskih zakona, čiji je deo i Zakon o elektronskim medijima koji reguliše izbor članova Saveta, organizacije civilnog društva su u nekoliko navrata reagovale i ukazivale na političke uticaje i zloupotrebe procedura prilikom izbora članova Saveta REM.

Stanje u medijima, posebno u toku izborne kampanje i nakon izbora, jasno pokazuju da REM nije ispunio svoju zakonsku obavezu unapređivanja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, unapređivanja i zaštite slobode izražavanja, niti je stao u zaštitu interesa javnosti i korisnika usluga elektronskih medija, definisanu članom 5 Zakona o elektronskim medijima.

Ujedno, apelujemo na članove Saveta REM da, ukoliko ne mogu da obavljaju svoj posao na zakonit način, daju ostavke i primerom lične odgovornosti pokažu da neće i ne žele da učestvuju u daljem urušavanju institucija društva u kojem žive, navodi se u saopštenju 46 nevladinih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari