NVO traži oštru reakciju nadležnih na nasilni upad u migrantski centar u Obrenovcu 1Foto: Beta/Darko Bandić (Arhiva)

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 osudila je nasilni upad automobilom građanina F.R. u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu kao i „propagandni način na koji je odlučio da svoje protivustavne i protivzakonite akte podeli sa širom javnošću“.

Iz inicijative su pozvali nadležne da odgovore na taj događaj, ali i da reaguju na „druge pojedince i grupe koje javno raspiruju i šire nacionalnu i versku mržnju i netrpeljivost“.

„Odgovor nadležnih pravosudnih organa na ovaj incident mora da bude najoštriji mogući, s obzirom da su ovde ostvarena zakonska obeležja više krivičnih dela, a pre svega krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“, saopštila je inicijativa.

Naveli su da je pored izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, za šta je zaprećena kazna zatvora u trajanju do osam godina, mladić izvršio i krivično delo izazivanje opšte opasnosti jer delo počinio u prisustvu većeg broja ljudi.

„Pošto zaposleni u Komesarijatu za izbeglice imaju status službenog lica, dok zaposleni u Ministarstvu odbrane status vojnog lica, u ponašanju F.R. stekla su se i zakonska obeležja napada na službeno lice i napada na vojno lice“, naveli su u inicijativi A 11.

Ocenili su i da je taj incident „samo jedan u nizu koji se odigrao u proteklih nekoliko meseci, a koji se dogodio kao posledica sve zastupljenijeg anti-izbegličkog diskursa koji ne zagovaraju samo različita formalna i neformalna udruženja već i pojedine paralamentarne stranke“.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome mlađi muškarac iz Obrenovca, kolima upada i vozi kroz Prihvatni centar za migrante, koji obezbeđuje Vojska Srbije u tom gradu.

Televizija N1 je prenela da je reč o F.R. (20) koji je 6. maja oko 19 časova najpre autom probio žičanu ogradu Prihvatnog centra za migrante, a potom kroz glavni ulaz proleteo pored grupe ljudi, koja se u poslednjem momentu sklonila s puta.

Mladić je zaustavio auto tek kod vojnog obezbeđenja, koje je pozvalo policiju, koja ga je uhapsila.

F.R. je događaj prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu, sve vreme iznoseći rasističke poruke na račun migranata. U incidentu niko nije povređen, a prema saznanjima N1 čeka se kako će Više tužilaštvo okarakterisati slučaj i koju će kaznu zatražiti za uhapšenog.

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije osudio je danas upad u Prihvatni centar u Obrenovcu i  saopštenju naveo da „srećom niko nije stradao“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.