NVO: Uklanjanje grafita sa likom Mladića prvi korak ka slobodnom društvu 1Foto: J. Diković

Nevladina organizacija Društvo za održivu budućnost – Koraci, ocenila je danas da je uklanjanje grafita sa likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, haškog osudjenika Ratka Mladića, sa zgrade u centru Beograda, prvi korak ka stvaranju slobodnog društva u Srbiji.

NVO je u saopštenju ocenila da „lik osudjenog ratnog zločinca ne sme biti predmet zaštite institucija Srbije“ a da aktivisti i aktivistkinje koji se protive veličanju Mladića „moraju biti podržani od celokupne javnosti“

„Danas pozivamo sve srodne organizacije i slobodno misleće gradjane i gradjanke da se ujedinimo u borbi za bolje društvo, ono koje je spremno da se suoči sa činjenicama naše teške ratne prošlosti, društvo koje će imati snažan glas protiv fašizma, rata i svakog nasilja. Društvo koje će slobodu i ljudska prava staviti na najviši pijedestal i štititi bez kompromisa“, piše u saopštenju.

Aktivistkinje za ljudska prava Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su juče na nekoliko sati pošto su jajima gadjale mural sa Mladićevim likom na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića.

Prethodno je Inicijativa mladih za ljudska prava najavila da će 9. novembra, na Medjunarodni dan borbe protiv fašizma, ukloniti mural ali je MUP zabranio to i svako drugo javno okupljanje zbog „opasnosti“ od fizičkih sukoba i ugrožavanja javnog reda i mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari