Feministička antifašistička mreža ogorčena zbog presude Aidi Ćorović 1foto Miroslav Dragojević Danas

Feministička antifašistička mreža (FAM) izrazila je danas ogorčenje zbog presude Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu kojom je potvrđena novčana kazna aktivistkinji mirovnog pokreta u Srbiji Aidi Ćorović.

Iz ove nevladine organizacije su u saopštenju naveli da Ćorović svojim delovanjem više od dve decenije poziva na suočavanje s prošlošću kao preduslovu ozdravljenja društva ali i usposavljanja saradnje bez tereta prošlosti među državama nastalim nakon raspada Jugoslavije.

„Ovakva presuda uznemirava demokratsku javnost i u Srbiji i u drugim postjugoslovenskim zemljama jer šalje jasnu poruku da se iskazivanje kritičkih stavova ne toleriše već oštro sankcioniše. Ona, takođe, jasno pokazuje koliko je dubok i težak jaz između evropskih standarda i prakse sudova u Srbiji u poštovanju prava na mirno okupljanje i slobodno izražavanje političkih stavova“, istakli su u saopštenju iz FAM-e.

Naveli su da je novčana kazna izrečena zbog toga što su 9. decembra 2021. aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović „bacile nekoliko jaja na mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića u Beogradu, nakon što je lokalna policija zabranila akciju uklanjanje murala koju je prethodno najavila Inicijativa mladih za ljudska prava“.

„Osuđujući Aidu Ćorović za nenasilan čin izražavanja političkog stava, sud je izašao iz zone objektivnosti i nepristrasnosti i stavio se na stranu onih koji relativizuju, opravdavaju i afirmišu ratne zločine i njihove počinioce“, naveli su u saopštenju iz ove organizacije.

Dodali su da će FAM zalažući se za slobodu izražavanja političkih stavova i mirnog okupljanja, obratiti međunarodnim organizacijama u čijem fokusu je zaštita branilaca ljudskih prava.

„Stojimo čvrsto uz našu saborkinju i njenu odluku da se suprotstavi veličanju ratnog zločinca Ratka Mladića a time i održavanju atmosfera konflikta, pretnji i zveckanja oružjem u našem regionu“, zaključili su u saopštenju iz FAM-e.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari