O liku i delu najčuvenijeg vranjskog profesora progovoreno posle skoro pola veka 1Detalj sa izložbe o Đorđu Tasiću. Foto: Dejan Dimić WN

Poslednji put u Vranju o liku i delu profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Đorđa Tasića govorio je 1977. godine akademik Radomir Lukić, đak uvaženog Vranjanca. Ovog vikenda održana je Naučna konferencija koja se bavila prof. Tasićem, osnivačem Srpskog sociološkog društva, po kome ime nosi jedan od amfietatara beogradskog fakulteta, gde je on bio i dekan.

Teoretičari sociologije i prava procenjuju da je u svom kratkom životu profesor Đorđe Tasić (1892 – 1943) napisao više od 600 različitih teoretskih radova. Bibliografija ovog znametnitog Vranjanaca ni do danas nije kompletno sređena i dostupna stručnoj javnosti.

Naučna konferencija, koja je ovog vikenda održana u organizaciji Pedagoškog fakulteta u Vranji i Srpskog sociološkog društva, bio je pokušaj da se napravi još jedan iskorak u rasvetljavanju opusa koji je Tasić sačinio u svom živtu dugom 52 godine. Streljan je na Banjici 1943.godine.

Poslednji put o Đorđu Tasiću u Vranju je daleke 1977. godine govorio njegov đak, akademik Radomir lukić, profesor Pravnog fakulteta u prestonici.

-Na inicijativu profesora Tasića 1938. godine osnovano je Društvo sociologa i pokrenut kao zbornik časopis Sociološki pregled, koji je danas naučno relevantna odrednica – podsetio je profesor Slobodan Miladinović, aktuelni predsednik Srpskog sociološkog društva.

Za njega je posebno važno da se „sačuva analiza koju je Tasić imao u svojim principijelnim nastupima u pravu i sociologiji“.

Konferencija je okupila domaće i strane sociologe iz regiona i šire (Severna Makedonija, BiH, Nemačka, Rusija) koji se bave proučavanjem kompletnog opusa ovog pravnika.

Za njih je posebno zanimljivo bilo da budu u rodnom gradu Đorđa Tasića, da osete „miris i ukus neih davnih vremena“.

O liku i delu najčuvenijeg vranjskog profesora progovoreno posle skoro pola veka 2
Unuka profesora Tasića:Lucijana Radinović. Foto: V.News

-Meni je posebno drago da se rodni grad moga dede na jedan ovakav način pojavljuje u javnosti koja i dalje tumači i prepoznaje ono što je on uradio u svom kratkom životu u pravnoj i sociološkoj nauci Srbije – navodi Lucijana Radinović, unuka pravnika Tasića koja je i sama prisustvovalo ovom naučnom skupu.

Ona je prvi put boravila u Vranju i prisustvovala ovom naučnom skupu, a posetila je i Viši sud u Vranju gde se na ulazi nalazi spomen poloča Đorđa Tasića, kao i gradski park gde takođe postoji spomen obeležje ovom znamenitom Vranjancu.

Pedagoški fakultet u Vranju bio je uzoran domaćin ove konferencije u okviru koje je otvorena u holu ove visokoobrazovne ustanove i izložba o liku i delu profesora Đorđa Tasića.

Na osam panoa, autori Tomislav Simonović, istoričar vranjske prošlosti i Miroljub Stojčić, saradnik Istorijskog arhiva „31. januar“ u Vranju predstavili su kroz fotografije i članke pregledan niz stvaralaštva ovog znamenitog Vranjanca.

Posebnu dragocenost za domaćine, ali i srpsku sociološku javnost predstavljaće zbornik svih radova koji su na ovom naučnom skupu predstavljeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari