O matematičkom geniju koji je promenio svet 1

Nova knjiga poznatog matematičara Kita Devlina, “U potrazi za Fibonačijem”, pojavila se nedavno u izdanju beogradskog “Heliksa”, u prevodu Aleksandre Ravas.

Godine 2000. Kit Devlin je započeo istraživanje života i zaostavštine srednjovekovnog matematičara Leonarda iz Pize, poznatijeg kao Fibonači, čija knjiga “Liber abbaci” (“Knjiga o računu”) doslovno utiče na živote svih nas. Mada čuven po Fibonačijevim brojevima – iako ih, kako se ispostavilo, nije on otkrio – njegov najveći doprinos je u tumačenju matematičkih ideja koje je umeo da prikaže tako da ih svako razume.

Fibonačijeva knjiga je uvela 1202. godine savremenu aritmetiku u Zapadni svet. Pa ipak, Fibonači je ubrzo nakon svoje smrti bio zaboravljen, a istinsko priznanje za to postignuće dobio je tek 1960-ih godina. “U potrazi za Fibonačijem”, sa podnaslovom “Priča o matematičkom geniju koji je promenio svet”, Devlinov je očaravajući prikaz iz prve ruke desetogodišnjeg nastojanja da ispriča Leonardovu priču.

Kit Devlin profesor je matematike na “Univerzitetu Stanford” i suosnivač i predsednik obrazovno-tehnološke kompanije “Brain-Quake”, koja se bavi razvojem video-igara za učenje matematike. Između ostalog, napisao je i knjige “Matematički gen” i “Nedovršena igra”. Živi i radi u Kaliforniji. Ovaj brilijantni matematičar održao je, krajem februara i početkom marta ove godine, seriju predavanja u nekoliko gradova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari