O vakcinisanju kokošaka u Pukovcu i smeću u Bujanovačkoj banji 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević (arhiva)

Poslanici Skupštine Srbije nakon tri dana rasprave, potrošili su svo raspoloživo vreme za raspravu o amandmanima, a da se praktično nisu pomakli sa prvog zakona- predloga Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije (NOKS) koji samo predstavlja usklađivanje sa evropskim okvirima kvalifikacija.

Zahvaljujući  mnoštvu istovetnih amandmana (više od šesto) koje je podnela vladajuća većina, parlamentarci  nisu uspeli ni da se približe raspravi o važnim zakonima kao što su zakon o udžbenicima koji predviđa uvođenje digitalnih udžbenika i zakonu o prosvetnoj inpekciji. Opozicija veruje da je i ovoga puta cilj podnošenja besmislinih amandmana, koji će u danu za glasanje sasvim sigurno biti odbijeni, da se onemogući opozicija da govori o važnim zakonima.

“Celovito obrazovanje je važna stvar, ono može da bude preventiva za mnoge loše navike, za mnoge loše običaje. Recimo jedan od takvih običaja je da napišete skoro 1.000 amandmana, a da znate da će biti odbijeni, a ipak to uradite, zato što vam je neko to naredio. Još uživate u tome i ponavljate neistine koje je vrhovni proizvođač neistina već izrekao. A onda vi to ponavljate kao jedan eho koji traje danima. To nije dobro, smeju vam se deca, smeju vam se odrasli. Cilj celoživotnog učenja je da ljudi postanu korsini pojednci, a ne tako što će  papagajski ponavljati laž, makar ona bila izrečena negde na Senjaku ili Andrićevom vencu “, naveo je Zoran Živković, poslanik Nove stranke.

Negodovanju  zbog činjenice da se poslanici u desetočasovnoj raspravi nisu dotakli važnih zakona podelio je i radikal Dubravko Bojić. On je upitao poslanike da li i oni dele njegovu bespomoćnost  zbog izgubljenog vremena i prazne priče o jednom čisto tehničkom zakonu sa 54 člana. Vladimir Orlić, poslanik Srpske napredne stranke podsetio je  opoziciju da  nisu u pravu što negoduju zbog podnetih amandmana, jer su i oni sami svojim brojnim amandmanima tome doprineli .

“ A to što se smeju deca, to ću da shvatim kao samokritiku “, rekao je Orlić i dodao da to što neke poslaničke grupe bune što neće imati vremena za raspravu o drugim zakonima, to je stoga što su vreme potrošile. A vreme su poslanici trošili uglavnom ne dotičući se zakona koji su na dnevnom redu.

Nenad Mitrović, naprednjak, vreme za raspravu iskoristio je da progovori o problemima Bujanovačke banje koja ima problema sa lokalnom samoupravom u smislu “plaćanja  usluga javno komunalnom  preduzeću koje na mesečnom nivou iznosi 200 dinara”. Čulo se i da je naprednjakinja Borka Grubor ponosna što deli zavičaj sa velikanima naše pismenosti Vukom Karadžićem, Jovanom Cvijićem i Mićom Popovićem, dok njen stranački kolega Ognjen Pantović primećuje da je trougao Beograd – Čačak – Pojate – Beograd najopterećeniji u našoj zemlji po saobraćajnim merenjima.

Govorilo se o BDP, najuspešnijem predsedniku države, ali i o uginulim kokoškama u selu Pukovac. Naprednjak Marko Atlagić primetio je da Zoran Živković ne bi proizvodio vakcinu od jogurta i vode da je imao stečeno znanje iz medicinskih nauka.

“Ovako je Živković vakcinisao kokoške u selu Pukovac. Kokoške su uginule, uzeo je pare i pobegao”, rekao je Atlagić  u vremenu namenjenojm raspravi o Zakonu o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije. Tokom rasprave o amandmanima više puta je davana pauza, jednu od njih predsedevajući  Vladimir Marinković obrazložio je činjenicom da rasprava klizi u anarhiju .

 Predsedavajući Skupštine Srbije Vladimir Marinković odredio je danas kraću pauzu, jer je ocenio da rasprava „klizi u anarhiju“.  Upravo zbog te anarhije  radikalka Vjerica Radeta upozorila je predsedavajuće parlamemta da malo kontrolišu svoje kolege . To j-e očigledno uvredilo naprednjaka Srbislava Filipovića .” Nismo mi divljaci, neandertalci neki, da nas neko kontroliše “, naveo je Filipović, dok mu je Radeta dobacila – a baš ličiš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari