Na aerodromu u Frankfurtu jedan mladi kosovski Albanac ubio je juče dva američka vojnika i još dvojicu ranio, što je oštro osudio američki predsednik Barak Obama, koji se nenajavljeno pojavio na redovnom brifingu za novinare u Beloj kući. Arif Uka (21), koji je poreklom iz Kosovske Mitrovice, a živi u Nemačkoj, pucao je u američke vojnike, potvrdio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi. „To je strašan i tragičan događaj“ i „pokušavamo da utvrdimo da li je to bilo organizovano i koja je priroda napada“, rekao je Redžepi, prenosi AP.


Napad je izveden ispred terminala 2 frankfurtskog aerodroma, najprometnije vazdušne luke u Evropi, u autobusu vojske SAD. Poginuo je vozač vojnog autobusa i još jedan putnik, treća osoba je teže a četvrta lakše ranjena. Policija je ubrzo uhapsila napadača, ali do sinoć nije saopštila koji je bio motiv za ovaj čin navodeći da za sada nema znakova da je u pitanju teroristički napad. Komanda ratnog vazduhoplovstva SAD za Evropu u Velikoj Britaniji potvrdila je da su sva četiri pripadnika snaga SAD iz baze Lejkenhit na istoku Engleske.

Obama je izjavio da njegova administracija neće štedeti napore da bi se rasvetlio incident na frankfurtskom aerodromu, kao i da će učiniti sve da se počinioci privedu pravdi. „Nećemo štedeti nikakav napor da saznamo kako je do ovog užasnog čina došlo“, rekao je Obama u kratkom obraćanju novinarima u Beloj kući. On je istakao da još nema sve informacije i dodao da SAD sarađuju sa nemačkim vlastima da bi se obezbedilo da se svi počinioci privedu pravdi.

„Užasnut sam i ožalošćen. Američki narod je ujedinjen u izražavanju zahvalnosti onima koji su nama služili i koje smo izgubili“, rekao je predsednik SAD. „Ovo je neugodno podsećanje na izuzetne žrtve koje naši muškarci i žene u uniformi čine širom u sveta da bi sačuvali našu bezbednost, kao i na opasnosti sa kojima se širom planete suočavaju“, rekao je Obama. Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je saučešće porodicama žrtava napada i obećala da će Nemačka učiniti sve u svojoj moći da ispita taj zločin. „To je strašan događaj“, kazala je ona.

Istraga u svim pravcima

Ministar unutrašnjih poslova Hesena Boris Rajn izjavio je da istraga pucnjave na aerodromu u Frankfurtu, ide u svim pravcima i da se još ne može reći da li je u pitanju teroristički napad. ‘’Da li napad ima terorističku pozadinu, džihadističku i islamističku, u ovom momentu to ne mogu da kažem.To će naša istraga pokazati’’, rekao je Rajn i dodao da je za to potrebno još malo vremena, preneli su nemački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari