Obeležavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave: Negovanje identiteta prioritet 1Foto: bnv

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i predsedik Izvršnog odbora te institucija, Misala Pramenkovićć i Fuad Baćićanin, ispred sedišta BNV u Novom Pazaru, podigli su na jarbol bošnjačku zastavu.

Time je počelo obeležavanje 11. Maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Pramenković je rekla da Bošnjaci ovaj praznik dočekuju u veoma teškom momentu za našu zemlju, zbog tragedije koja se dogodila prošle sedmice i naglasila da zajedno treba da uložimo trud da popravimo ambijent u kojem živimo, jer je to odgovornost svih nas“.

Nakon podizanja zastave na jarbol, naglasila je „da barjak i ove godine poziva da zajedno stanemo ispod njega i da radimo na boljitku, prosperitetu i afirmaciji individualnih i klektivnih prava Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji“.

– Ukoliko zajedno stanemo ispod ovog barjaka imaćemo zakon i zaštitu i uživaćemo u njegovom hladu, i samo ga zajedno možemo čvrsto držati i visoko podići, jer barjak kakav je sandžački to i zaslužuje – istakla je predsednica BNV i dodala da je veoma bitno da se neguje i razvija svest o sebi i svojim vrednostima, ali I da se priča deci o toj zastavi i ponosnoj nacionalnoj istoriji.

Za nju, zastava nije obično parče platna, već je na njoj odslikano ono što su Bošnjaci i što ih čini jedinstvenim u mnoštvu različitosti.

-Bošnjaci na svoju tegobnu istoriju, koja je obojena pokušajima asimilacije, nipodaštavanja i negiranja, moraju odgovoriti svešću o sebi samopoštovanjem, samopouzdanjem i dostojanstvom – poručila je Pramenković.

Povodom ovog nacionalnog bošnjačkog praznika, čestitke sunarodnicima uputili su bošnjački političari.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, uz čestitku, napisao je da „negovanje identiteta svima nama treba da bude prioritet uz poštivanje različitosti i jačanje dobrosusedskih odnosa“.

Jedan od osnivača BNV i njegov dugogodišnji predsednik Sulejman Ugljanin ocenio je „da je 11. Maj jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji Bošnjaka Sandžaka“.

Poručio je da kada su pred bošnjačkom zajednicom brojni izazovi „važno je da očuvamo jedinstvo, kako bi zaštitili i unapredili svoja prava“ i da svaki novi Dan bošnjačke zastave „predstavlja novu pobedu i uspeh jedinstva, sloge i zrelosti Bošnjaka“.

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), Usame Zukorlić, napisao je da Bošnjaci imaju svoje simbole, koji ih čine prepoznatljivim među evropskim narodima.

„Kako bošnjačko-sandžački barjak na koplju odoleva vetrovima, tako i bošnjački narod, kroz vekove, odoleva izazovima. Bošnjaci u Sandžaku su faktor stabilnosti na Balkanu, ispružene ruke prema svim bratskim narodima, željni prosperiteta i bolje budućnosti“ – napisao je Zukorlić.

Bošnjacima u Sandžaku, čestitku je uputio i ministar turizma i omladine Husein Memić, koji je ocenio da bošnjačka zastava „simbolizuje sve posebnosti našeg naroda“.

-Podignimo je, danas, visoko, i ostanimo ponosni na nju, kao simbol povezanosti bez obzira na sve naše razlike –poručio je Memić.

Dan bošnjačke nacionalne zastave, ove godine, obeležava se, u sedištu BNV, izložbom radova i uručenjem nagrada učesnicima likovnog konkursa „Boje moje zastave“ i promocijom knjige „Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“, autora Hivza Gološa, istoričaka iz Novog Pazara, koja će biti održana 15.maja, u prijepoljskom Domu kulture.

Tradicionalna manifestacija, Smotra bošnjačkih narodinih igara (SBONI), neće biti održana zbog prošlonedeljnih tragedija u Beogradu i kod Mladenovca.

Prethodno je BNV pozvalo sve institucije u sandžačkim opštinama, da pored državnih zastava istaknu i bošnjačke. Prvi put su pozvani pripadnici bošnjačke zajednice da na svojim kućama istaknu nacionalne zastave.

Danas je, u sandžačkim opštinama, u kojima se obeležava Dan bošnjačke nacionalne zastave, neradni dan za preduzeća i institucije, kojima su osnivači lokalne samouprave i za osnovne i srednje škole.

BNV je 11.maj kao nacionalni praznik ustanovilo u znak sećanja, kada je na taj dan 1991. Osnovano Muslimansko nacionalno veće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka (BNVS) i konačno u BNV.

Dan bošnjačke nacionalne zajednice obeležava se od 2005.godine.

Zbog podela unutar bošnjačkog korpusa, do ove godine, praznik je imao duple programe obeležavanja i centralne događaje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari