Obeležen Dan opštine Negotin 1V.Veličković i B.Gugić polažu cveće na spomenik Hajduk Veljku; Spomenik Hajudk Veljku Petroviću - Foto Opština Negotin

Umesto uobičajene svečane sednice i tradicionalnih Majskih svečanosti kojima se u Negotinu obeležava 12. maj, Dan opštine, danas je delegacija negotinske opštine koju su činili čelni ljudi lokalne samouprave,  položila sveće na spomenik Hajduk Veljka Petrovića.

Negotinci  12. maj obeležavaju u znak sećanja na 1833. godinu kada je Negotin oslobođen od Turaka, a ove godine je pandemija virusa korona uticala da Dan opštine bude obeležen skromno, bez svečane atmosfere i uobičajenih programa navode opštinski zvaničnici.

– Pandemija virusa Кovid-19 zaustavila je svet i podsetila nas da ništa nije dragocenije od zdravlja i života koji nema cenu. Ovogodišnje tradicionalne majske svečanosti povodom Dana oslobođenja grada od viševekovne turske vladavine i pripajanje negotinske nahije Кneževini Srbiji daleke 1833. godine, su izostale, ali ovo je prilika da se zahvalim svima vama na pokazanoj odgovornosti, solidarnosti i zajedništvu u teškim danima borbe protiv virusa korona. – kazao je predsednik opštine Vladimir Veličković čestitajući Negotincima Dan opštine i zahvaljujući kolektivima i pojedincima koji su u prošloj godini ostvarili dobre rezultate.

– Naš put ka boljem, uređenijem i prosperitetnijem okruženju je izazov koji ćemo savladati samo ako budemo odgovorni prema sebi, porodici, poslu i društvu u celini.- naglasio je Veličković.

Podsećajući na vreme pre 187 godina kada su  Negotin i Кrajina oslobođeni od Turaka i  sa tadašnjih šest nahija Negotin je pripojen Srbiji, predsednik Skupštine opštine Negotin. mr Milan Uruković, osvrnuo se na aktuelni trenutak.

– Na poseban način obeležavamo 12. maj imajući u vidu pandemiju virusa, vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije i propisane mere u cilju zaštite stanovništva od širenja virusa, polaganjem venaca na spomenik legendarnom junaku. Nadam se da ćemo naredne godine kada budemo obeležavali ovaj dan nastaviti sa tradicionalnom dodelom Majskih nagrada i povelja zaslužnim pojednicima i građanima opštine Negotin. – kazao je Uruković.

  Spomenik Hajduk Veljku Petroviću, inače spomenik kulture,  podignut je 18. jula 1892. godine po projektu arhitekte iz Beograda, Jovana Ilkića, na mestu jednog od pet šanaca koji su 1813. podignutu za odbranu Negotina od Turaka. Istorijski izvori govore da je Hajduk Veljko na tom mestu poginuo 18. jula 1813. obilazeći ustanike. Spomenik je izrađen od crvenog lepeničkog mermera, piramidalnog oblika visine 4,5 metra. Osim reljefa sa poprsjem Hajduk Veljka koji je izradio vajar Đorđe Jovanović, na stranama kvadratnog postolja ispisana je posveta u stihovima pesnika Dragomira Brzaka i Ljube Nenadovića. U vreme kada je bio podignut, bio je prvi spomenik u javnom prostoru, a na ceremoniji svečanog otvaranja Beogradsko pevačko društvo je sa horovođom Stevanom Mokranjcem premijerno izvelo Mokranjčevu Šestu rukovet koja je posvećena Hajduk Veljku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari