Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada: Zahvaljujući JNA, sloboda je umarširala u grad 1Foto: Grad Novi Sad

Povodom obeležavanja 79. godišnjice oslobođenja Novog Sada od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu gradonačelnik Milan Đurić položio je venace na Spomen groblju. Novosadska organizacija SUBNOR-a upriličila je svečanu akademiju, a podeljene su i Oktobarska nagrada i Novembarska povelja.

Predsednik gradske organizacije SUBNOR Milovan Vujić kazao je da zahvaljujući Jugoslovenskoj narodnoj armiji i borcima Sovjetskog saveza, 23. oktobra 1944, sloboda je umarširala u Novi Sad.

– Čestitam svima ovaj praznik, dan kada je Novi Sad dobio slobodu u kojoj i danas živi. Ne smemo nikada zaboraviti naše junake – rekao je Milovan Vujić.

Kako je istakao Đurić, dok se sećamo tih tužnih događaja i stradanja od pre 79 godina, možemo i da sagledamo da li smo kao njihovi naslednici, učinili sve da budemo vredni te žrtve i dostojni ove slobode koju živimo.

– Novi Sad je danas moderan, evropski grad koji se neprestano razvija i napreduje, gde vladaju multikulturalnost i sloga i gde se neguje antifašistička tradicija. Zato je važno da tu slobodu očuvamo i da mlađe generacije podsećamo na to, da su oni čiji smo potomci, položili nesagledivo velike žrtve – izjavio je Đurić čestitavši Novosađanima 23. oktobar.

SUBNOR je na svečanoj akademiji u Domu vojske svoje najviše priznanje dodelio gradonačeniku Novog Sada, koji nije mogao da prisustvuje dodeli.

Đurić je priznanje zaslužio zbog kako kažu iz SUBNOR-a, zbog „doprinosa u razvijanju i osavremenjivanju tradicija oslobodilačkih i odbrambenih ratova i očuvanju tekovina antifašističke borbe Srbije“.

Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada: Zahvaljujući JNA, sloboda je umarširala u grad 2
Foto: Grad Novi Sad

– Žrtve koje su građani Novog Sada podneli tokom četiri godine fašističke strahovlade obavezuju nas da nikada ne zaboravimo da su mržnja, zlo i nasilje koje iz njih proističe, dela koja ne smeju da se ponove. Poštovanje prema njima je naša obaveza prema budućnosti – istakao je Vujić.

Prve dane slobode Novi Sad je dočekao s nešto manje od 40.000 stanovnika, osiromašen i u ruševinama, bez ijedne čitave fabrike, s uništenom električnom centralom, bez tramvajskog saobraćaja, vodovoda i kanalizacije, bez ijednog mosta i s gotovo 20.000 stanovnika manje u poređenju s 1941. godinom.

Oktobarske nagrade i Novembarske povelje dodeljene u Gradskoj kući.

Gradska prizanja su dodeljena na Dan oslobođenja grada od fašizma 23. oktobara 1944. godine, kao i povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ovogodišnji dobitnici Oktobarske nagrade su sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić, bivša direktorka Gimnazije „Isidora Sekulić“ profesorka matematike mr Ružica Vukobratović i Novosadski sajam.

Novembarska povelja za 2023. godinu je pripala protojereju stavroforu Branku Ćurčinu, književniku mr Nenadu Šaponji i Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“.

Svi nagrađeni su pored plaketa dobili i po 130.000 dinara.

Priznanja su nagrađenima uručili predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović i gradonačelnik Milan Đurić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari