Obeležen Dan oslobođenja Velikog Gradišta od fašizma 1Foto: velikogradiste.rs

Povodom Dana oslobođenja Velikog Gradišta od fašizma u Drugom svetskom ratu, održan je komemorativni skup u gradskom parku kod spomen obeležja poginulim borcima i civilima Prvog i Drugog svetskog rata.

Počast su polaganjem venaca odale delegacije opštine Veliko Gradište, na čelu sa zamenikom predsednika Skupštine opštine, Sašom Živkovićem, i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. godine Veliko Gradište, u prisustvu građana ove opštine.

– Nemci su po okupaciji Jugoslavije forsirali Dunav a u Gradište su ušli 14. aprila 1941. godine, naveo je publicista Žarko Živanović. Posle dočeka pred opštinom i predaje grada, na pristaništu i zgradi Sreskog načelstva, postavili su veliku crvenu zastavu sa kukastim krstom i nastavili put Požarevca.

Usledile su četiri godine nemačke okupacije, rekao je Živanović, osvrnuvši se, ujedno, i na termopilske žrtve boraca iz Prvog svetskog rata.

Kao mnogi gradovi u Srbiji i Veliko Gradište je nekoliko puta zauzimano i oslobađano od fašista.

Prvi pokušaj oslobađanja usledio je već 20. septembra 1941. godine, drugi nedugo zatim, 19. decembra, a krajem rata, 11. oktobra 1944. godine, okupator je konačno oteran iz Velikog Gradišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.