Obeležen Dan rečne flotile u Novom Sadu 1foto: Grad Novi Sad

Ceremonija obeležavanja Dana Rečne flotile u Novom Sadu održana je na Keju žrtava racije.

Nakon obraćanja komandanta Rečne flotile kapetana bojnog broda Ljubiše Markovića, usledio je defile plovnih objekata, kao i isplovljenje BPN-30 „Kozara“.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić je u ime Grada Novog Sada čestitao pripadnicima Rečne flotile njihov dan.

„Prisećamo se duge tradicije Rečne flotile i avgusta davne 1915. godine kada je otpočela istorija Rečne ratne flotile Vojske Kraljevine Srbije. Čestitam pripadnicima flotile ovaj dan i želim im da nastave stručno da obavljaju zahtevne poslove za koje su zaduženi“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, naša flotila je tehnički opremljena i osposobljena da izvršava sve zadatke vezane za odbranu i zaštitu prava na plovnim putevima, ali ono što je možda vidljivije, to je bezbednost plovidbe i spašavanje na rekama, kanalima i jezerima.

„Oni su uvek bili tu da nesebično pružaju pomoć stanovništvu, posebno kada dođe do prirodnih nepogoda, ali su nam tu i kao garant sigurnosti za učešće u mirovnim akcijama. Veoma smo zahvalni na svemu što rade za sve nas, uvek ih ističemo kao jedne od najhrabrijih među nama, ljude koji nesebično, iz svog domena, čine da budemo sigurni i zaštićeni“, dodao je zamenik gradonačečnika.

Rečna flotila je specifična jedinica kopnene vojske Vojske Srbije sa ciljem osposobljavanja i uvežbavanja komande, potčinjenih jedinica i pripadnika flotile za izvršavanje zadataka iz sve tri misije Vojske Srbije, kontrole unutrašnjih plovnih puteva i obezbeđenja manevra jedinicama KoV.

Od 2008. godine, Vojska Srbije 6. avgust obeležava kao Dan Rečne flotile.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari