Obeležen Savindan u subotičkoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” 1Foto: J. Patarčić

Osvećenjem slavskog kolača i kratkom priredbom, koju su upriličili učenici u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Subotici, obeležen je Savindan.

Iako je svečanosti prisustvovao mali broj đaka, zbog aktuelne epidemiološke situacije, svi su se potrudili da pripreme sadržajan program.

U čast Svetog Save danas su svirali, recitovali i pričali priče, a nekoliko dana uoči praznika su slikali njegov lik da bi svojim radovima ponosno ukrasili zidove škole.

“Važno je da slavimo našu školsku slavu, jer je Sveti Sava mnogo uradio za nas. On je bio prvi učitelj i prvi arhiepiskop”, kazao je učenik trećeg razreda Vasilije.

Njegova vršnjakinja Anđela, takođe je pokazala zavidno znanje o Svetom Savi.

“Sveti Sava je rođen u 12. veku, a umro je Trnovu u Bugarskoj. Imao je dva brata i roditelje Stefana Nemanju i Anu. Važan je da bismo naučili mnogo toga i da bismo bili malo više kao on”, rekla je ova učenica trećeg razreda.

 

Prema rečima direktora škole Novice Pavlovića, današnji dan ima poseban značaj za ovu obrazovnu ustanovu, jer se uz Savindan proslavlja i Dan škole.

On se zahvalio svim prosvetnim radnicima koji su u teškim uslovima zbog epidemije korona virusa uspešno organizovali nastavu po kombinovanom modelu.

“Pratimo ovaj put Svetog Save, koji je on već davno zacrtao, i njegov duh koji je uvek prisutan u našoj školi i kod svih nas, počev od dece, do nastavnika”, rekao je Pavlović.

Svečanosti je ispred lokalne samouprave prisustvovao Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, koji je svim đacima, studentima i profesorima poželeo srećan praznik.

“Svaki put kada se okupimo za Savindan prisećamo se čoveka svetitelja koji je svojim životom i delima ostavio veliki trag i koji je ostavio primer kako treba živeti i kako se etički i moralno treba postavljati. Subotica i cela Srbija se nalaze na svetosavskom putu, jer spoznajemo da znanje i veštine koje se stiču kroz život i u obrazovnom sistemu nisu same po sebi cilj, već su sredstvo za ostvarivanje boljeg života pojedinca i zajednice na dobrobit svih nas”, poručio je Samardžić.

Učenici koji nisu mogli da prisustvuju svečanosti, neće biti uskraćeni za program, već će snimak priredbe moći da pogledaju na sajtu škole.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari