Obeležena 101. godišnjica od smrti kralja Petra Prvog 1Foto: Kancelarija prestolonaslednika Aleksandra

Juče, u utorak 16. avgusta, u mauzoleju Кraljevske porodice, crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, obeležena je 101. godišnjica smrti kralja Petra Prvog, saopšteno je iz kabineta princa Aleskandra.

Predrag Marković, član Кrunskog saveta, prisustvovao je državnoj svečanosti kao izaslanik princa Aleksandra.

Liturgiju i parastos služio je Episkop šumadijski G. Jovan. Nakon službe, u okviru ceremonije odavanja počasti kralju, vence na njegov grob su položili: Predrag Marković, u ime princa Aleksandra, koji zbog ranije ugovorenih obaveza u inostranstvu nije bio u mogućnosti da lično prisustvuje, Miodrag Кapor, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije, predstavnici Vojske Srbije, Opštine Topola, Udruženja Кraljevina Srbija, koje je pod Prestolonaslednikovim pokroviteljstvom, predstavnici Zadužbine Кralja Petra Prvog na Oplencu, kao i građani koji su se okupili da odaju poštu kralju Petru Prvom.

„Veoma sam ponosan što sam praunuk tako značajnog i velikog čoveka, Kralja Petra Prvog, koji je važan uzor za mene i svakog člana Kraljevske porodice. Njegovo delo, njegova zaostavština su ga nadživeli i predstavljaju važan deo ne samo istorije našeg naroda, već i današnjih dana. Njegovi doprinosi oslobođenju našeg naroda od vekovnog ropstva, ali i stvaranju istinski demokratskog i liberalnog društva su nemerljivi i zaslužuju svaku pohvalu i počast. Nema boljeg načina da se opiše kakav je on bio monarh, nego koristeći njegove reči: „Želim da budem pravi ustavni Kralj Srbije“, rekao je moj pradeda, 4. jula 1903. godine, u svom proglasu tokom ceremonije polaganja zakletve, koju je završio rečima: „Bez ljubavi narodne, slabi su prestoli zemaljski!“ To su reči koje su mu bile vodilja i po kojima je živeo i radio tokom celog života“, rekao je princ Aleksandar Karađorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari