Rusija je juče obeležila 70. godišnjicu napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev položio je venac na Grob neznanom junaku u Moskvi, dok su građani palili sveće u crkvama u znak sećanja na žrtve Drugog svetskog rata.


Operacija „Barbarosa“ počela je 22. juna 1941. Više od 150 nemačkih divizija napalo je SSSR duž cele granične linije, od Baltičkog do Crnog mora. „Pobedili smo zahvaljujući neviđenoj hrabrosti našeg naroda, a naš zajednički zadatak je da sačuvamo to sećanje za buduće generacije“, rekao je Medvedev na svečanosti u Kremlju. Posle minuta ćutanja, premijer Vladimir Putin je na sednici vlade upozorio na falsifikovanje istorije i pokušaje minimiziranja uloge Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu.

Grupa starijih građana je ispred Večne vatre na Grobu neznanog junaka minutom ćutanja odala poštu žrtvama, u četiri sata ujutro, u vreme kada su nacistički tenkovi pre 70 godina prešli sovjetsku granicu. Prema anketama nezavisnog instituta Levada, 60 odsto Rusa smatra da je SSSR mogao da dobije rat sam, bez pomoći saveznika. Više od 26 miliona sovjetskih građana, civila i vojnika, poginulo je između 1941. i 1945., podaci su ministarstva odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari