Polaganjem venaca na spomenik srpskim junacima i odavanjem državnih i vojnih počasti u selu Tekeriš kod Loznice juče je obeležena 96. godišnjica Cerske bitke, vođene u Prvom svetskom ratu. Vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva rada i socijalne politike, Generalštaba Vojske Srbije, ambasada Austrije, Mađarske, Češke i Slovačke, grada Loznice i nevladinih organizacija za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.


Prisutne je u ime grada Loznica pozdravio gradonačelnik Vidoje Petrović, a o istorijskom značaju bitke govorio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić. Miletić je naveo da je Cerska bitka primer i biser blistavih vojničkih pobeda. „Ovaj skup još jednom potvrđuje da se sa ponosom i dužnim poštovanjem sećamo naših predaka. Ali ne da bismo živeli u prošlosti, nego da bismo bolje razumeli sebe: ko smo, odakle potičemo i kuda idemo. Obaveza svih nas je da čuvamo sećanje na slavne pobede srpske vojske i da svoje potomke učimo istoriji“, kazao je Miletić. „Otadžbina je za srpskog vojnika uvek bila svetinja. Bilo je tako minulih vekova, tako je danas i tako će biti u vremenu koje dolazi. U ime mira, podsećamo kako sebe, tako i generacije sadašnje i buduće, da se na proverenim vrednostima mogu graditi odnosi u budućnosti sa susedima i u međunarodnoj zajednici“, rekao je načelnik Generalštaba.

Miletić je naveo da je Vojska Srbije istovremeno spremna da u skladu sa Ustavom i odlukama izvršne i zakonodavne vlasti, učestvuje u kreiranju povoljnog bezbednosnog okruženja u regionu i svetu. „Mir jeste danas nacionalni, regionalni i međunarodni interes i potreba. U skladu sa operativnim sposobnostima, Vojska Srbije će dati pun doprinos afirmaciji nacionalnih vrednosti i pozicije Republike Srbije u savremenom svetu“, naveo je Miletić. 

Istorijat

Cerska bitka, koja se vodila u avgustu 1914. godine, jedna je od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Cerska bitka počela je 12. avgusta 1914. godine, a završena je povlačenjem austrougarskih snaga u noći između 19. i 20. avgusta. Srpske snage su tokom bitke izgubile više od 16.000 vojnika, dok je austrougarska vojska pretrpela gubitak od 25.000 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari