Obeležena godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića u Gornjim Leskovicama kod Valjeva 1Foto: www.valjevo.rs

U Gornjim Leskovicama obeležena je juče 31 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića koji je kao devetnaestogodišnjak stradao u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara, piše portal Kolubarske.rs.

Porodica Stojadina Mirkovića i majka Anka, sa direktorkom škole „Miloš Marković” u Donjim Leskovicama, Natašom Tadić Đuković i ove godine je organizovala 29. septembra pomen u slavu hrabrog vojnika iz ovog kraja, koji je prozvan „Sinđelićem podno Povlena”.

Najpre je na groblju Leskovicama održan pomen, a potom su ispred biste u školskom dvorištu cveće položili predstavnici Vojske Srbije, koje predvodio komandant Drugog centra za obuku pukovnik Saša Stojiljković, u ime grada Valjeva cveće je položio član Gradskog veća Vladimir Mišković, predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i poštovaoci lika i dela Stojadina Mirkovića, prenose Kolubarske.

Grad Valjevo čuva uspomenu na hrabrog mladića i u toku je procedura za izradu spomen-biste sa njegovim likom u Spomen-park na Jadru. Jedna ulica u Valjevu koja se nalazi na putu ka Mirkovićevom rodnom kraju, nosi njegovo ime.

Obeležena godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića u Gornjim Leskovicama kod Valjeva 2
Foto: www.valjevo.rs

Stojadin Mirković je braneći vojni magacin, poginuo 29. septembra 1991. godine sa majorom Milanom Tepićem. Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, major Milan Tepić je suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu.

Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari