Obeleženo 690 godina postojanja manastira Svetog Nikole u Vranju 1Foto: vranje.org.rs

Osvećenjem Spomen-kosturnice i svečanom akademijom Eparhije vranjske i Grada Vranja, obeleženo je 690 godina postojanja manastora Svetog Nikole i oslobođenje Vranja u Prvom svetskom ratu.

Vladika Pahomije je istakao značaj Manastira Sveti Nikola, svetinje koja, kao metoh Hilandara, skoro sedam vekova „predstavlja svetionik pravoslavlja na jugu Srbije“.

Zahvalio se svima koji su doprineli da „svetinja ponovo zablista u svojoj punoći i lepoti“, kao i onima koji su učestvovali u obeležavanju značajnog jubileja.

Obeleženo 690 godina postojanja manastira Svetog Nikole u Vranju 2
Foto: vranje.org.rs

„I jedan i drugi povod ovaj grad čine posebnim po važnosti svetinja i starina, i po hrabrosti i junaštvu prema svojoj zemlji i ljubavi prema Bogu. Po žrtvama srpskih vojnika na frontu, a i civilnog stanovništva u Vranju i okolini“, čulo se na svečanosti.

Gradonačelnik Slobodan Milenković podsetio je da je izgradnju manastira započeo mitropolit skopski Josif, daleke 1934. godine.

„Da crkva ne zaboravlja nevine žrtve našeg naroda, svedoči i osvećenje Spomen-kosturnice u okviru manastirskog kompleksa, u znak sećanja na žrtve bugarskog terora u Prvom svetskom ratu. Duhovna povezanost sa našom najvećom svetinjom, Hilandarom, ujedinjuje nas i obavezuje. Zato moramo da živimo i čuvamo našu pravoslavnu veru“, rekao je Milenković.

Obeleženo 690 godina postojanja manastira Svetog Nikole u Vranju 3
Foto: vranje.org.rs

On je pozvao i državu i crkvu na ujedinjenje.

„Država je srpska onamo gde su joj koreni u veri. Naši su koreni satkani u zidine hiljade crkava i manastira na Kosovu i Metohiji. Odreknemo li se Svete srpske zemlje, odričemo se i vere“, istakao je Milenković.

Predsednik Narodne skupštine Srbije, Vladimir Orlić, rekao je da je „istorija srpskog naroda obeležena našom pravoslavnom verom, slobodarskim duhom i stalnom borbom za mir“.

Obeleženo 690 godina postojanja manastira Svetog Nikole u Vranju 4
Foto: vranje.org.rs

„Velika je čast biti na ovom svetom mestu sa vama. Da i ovo crkveno, državno i narodno okupljanje provedemo u sećanju na slavnu istoriju koja srpski narod nije štedela, ali koja je takva da imamo na šta da se ponosimo“, rekao je Orlić.

Na svečanoj akademiji o značaju jubileja govorio je i Dejan Antić, istoričar, vanredni profesor Niškog univerziteta.

Svečanosti su prethodili Sveta arhijerejska liturgija u porti Manastira Sveti Nikola i osvećenje Spomen-kosturnice u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci svih stradalih tokom balkanskih i Prvog svetskog rata.

Obeleženo 690 godina postojanja manastira Svetog Nikole u Vranju 5
Foto: vranje.org.rs

Ovo je bila i prilika da episkop vranjski Pahomije uruči ordenje i gramate zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Za negovanje čovekoljublja i pravoslavnih vrednosti, Ordenom Surduličkih mučenika je odlikovan penzionisani general Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armijske oblasti Vojske Jugoslavije u vreme NATO agresije.

Za zasluge u obnovi i očuvanju Manastira Sveti Nikola, Orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog dodeljen je Danijeli Kovačević iz Novog Sada i Sandri Dinčić iz Beograda, dok je za iste zasluge gramata dodeljena Udruženju građana „Žuti cvet“ iz Vranja.

Obeleženo 690 godina postojanja manastira Svetog Nikole u Vranju 6
Foto: vranje.org.rs

Dešavanjima u Manastiru Sveti Nikola prisusvovali su, uz episkope Srpske pravoslavne crkve i predsednika Narodne skupštine Srbije, i predstavnici Vlade, kao i lokalno rukovodstvo, članovi javnih preduzeća i ustanova, građani i vernici.

U umetničkom delu programa nastupili su Eparhijski hor „Vera“, Ivana Tasić, kao i hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Vranju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari