Obeleženo 76 godina postojanja Novog Beograda 1FOTO MIROSLAV DRAGOJEVIĆ Danas

Opština Novi Beograd proslavila je danas 76. godišnjicu od početka izgradnje tog naselja 1948. godine.

Predsednik te opštine Bojan Bovan je pre proslave uz kulturno-umetnički program uručio plakete partnerima, prijateljima i donatorima lokalne akcije „Zeleni Novi Beograd“.

Nekadašnji prvi čovek opštine, a sada predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je na proslavi rekao da je s 210.000 stanovnika Novi Beograd opština s najviše žitelja u Srbiji, a i najproduktivnija i da su na njenoj teritoriji predstavništva najznačajnijih kompanija koje posluju u Srbiji.

Ocenio je da je Novi Beograd među najbolje urbanistički uređenim opštinama sveta.

„Izgradnja Novog Beograda počela je odmah posle Drugog svetskog rata, a počele su je omladinske radne brigade“ – istakao je Šapić i podsetio da je pre izgradnje teren izravnan peskom iz Save i Dunava da bi se isušilo močvarno zemljište i podigao nivo tla iznad domašaja poplava i podzemnih voda.

„Samo tokom prve tri godine izgradnje, više od 100.000 radnika i inženjera iz cele Jugoslavije je radilo na izgradnji. Novi Beograd je godinama bio najveće gradilište u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i ponos za ondašnju vlast“ – podvukao je Šapić.

Istakao je da je poslednjih 35 godina Novi Beograd naružen, ali da će se uraditi sve da bi mu se vratio „stari sjaj“.

„Akcija uklanjanja splavova je dala rezultate i konačno se vidi reka. Ostalo je da se ukloni još 12 splavova i onda sledi uređenje šetališta“, naglasio je Šapić.

Podvukao je da će to biti „najlepše šetalište u gradu, lepše čak i od onog u Beogradu na vodi“.

„Šetalište uz Savu zaslužuje da bude najlepše jer u tom kraju živi oko 100.000 ljudi. Potrudiću sa da ovo šetalište zaista i bude najlepše“, rekao je Šapić.

Istakao je da je ponosan što je tokom 12 godina koliko je bio na čelu Opštine Novi Beograd, dao doprinos njenom uređenju i izgradnji današnjeg imidža tog dela Beograda.

„Novi Beograd je prepoznat kao poslovni centar grada. Mnoge najznačajnije domaće i strane firme i kompanije ovde imaju svoja predstavništva. Svaki dan kroz Novi Beograd procirkuliše nekoliko stotina hiljada ljudi“, zaključio je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari