Tročlana porodica Ignjatović iz Vraništa kraj Pirota koja je živela u trošnoj kući punoj dima i sklonoj padu, dobila je kuću u selu, koju je za njih posle brojnih novinskih napisa i priloga, kupila opština Pirot.


Maja(18,5) njena majka Smilja (60) i brat Zoran (28) živeli su u kući od kamena, blata i drveta, u uslovima ispod svakog minimuma. Imali su struju, ali ne i vodu i kupatilo. Ćerka i majka spavale su u sobi crnoj od dima koja nikada nije okrečena. Prozor je bio stalno otvoren i leti i zimi jer propali šporet više dimi nego što u njemu gori vatra.

Dobro očuvanu kuću u selu je Ignjatovićima kupila opština Pirot za oko 5.000 evra a uz pomoć opštine im je obezbeđen i deo nameštaja i bele tehnike. Maja Ignjatović se u međuvremenu udala za Dejana Stojmirovića i živeće u Zaječaru, ali će dolaziti u selo kod majke i brata.

– Ne mnogu da opišem našu sreću kad smo konačno dobili ovaj krov nad glavom. Hvala svima koji su nam pomogli, najpre Mesnoj zajednici, brojnim meštanima, pre svih Goranu Ćiriću, Ivanu Aleksiću, Branku Madiću, Vinku Tošiću… Zahvaljujem se i opštini i medijima. Uselili smo se u mnogo bolju kuću od naše stare kuće. Polako je sređujemo. Dobili smo i nameštaj, frižider… U njoj će živeti majka i brat. Imamo ovde sve uslove za život. U staroj kući toga nije bilo. Ostalo je da se u kuću uvede struja – kaže Maja.

Predsednik SO Pirot Milan Popović kaže da im je drago što su pomogli Ignjatovićima koji su do sada živeli u veoma teškim uslovima.

– Reagovali smo na vreme i pomogli im da sada žive u boljim uslovima kao i drugi ljudi. Posle medijskih napisa i mi smo se uključili u tu akciju i sve se lepo završilo. Još je veće zadovoljstvo za sve nas jer se Maja udala i želimo joj puno sreće u braku i brojnu porodicu – kaže Popović.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Vraništa Goran Ćirić kaže da su se i meštani aktivno uključili i pomogli Ignjatovićima.

– Za nas je bilo normalno da im pomognemo, jer su živeli u kući koja je bila sklona padu, u sobi sa potpuno crnim zidovima prepunoj dima koji peče oči. Živeli su u nehumanim uslovima. Hvala svima koji su im pomogli – kaže Goran.

Novoj kući se raduje i Majina majka Smilja. – Zadovoljni smo i ovde nam je puno bolje. Još nemamo struju, ali i to će da se reši. Nas dvoje ćemo živeti ovde a Maja se udala i živeće u Zaječaru – kaže majka Smilja.

Maja je završila trgovački smer u Ekonomskoj školi u Pirotu. Jedno vreme je radila u seoskoj prodavnici i od njene plate su se izdržavali njih troje. Ima još dva starija brata Pericu i Sašu, obolele od paralize koji su smešteni u Domu u Novom Pazaru.

 

Još ima solidarnosti

Meštanin Ivan Aleksić je jedan od glavnih inicijatora da Ignjatovići dobiju bolje uslove za život. – U selu su svi srećni zbog njih. U kući u kojoj su oni živeli nisu imali nikakve uslove za život. Radujemo se što smo im pomogli. Toga ne bi bilo bez pomoći opštine. Na kraju je uspešno završeno. Hvala i medijima koji su sve to pokrenuli. Ovo je primer da još ima solidarnosti među ljudima. Kad smo prvi put ušli u staru kuću nismo mogli da verujemo da u njoj mogu da žive ljudi – kaže Ivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari