Objavljen Katalog udžbenika na jezicima nacionalnih manjina za školsku 2022/23. godinu 1UDZBENICI

U cilju unapređivanja dostupnosti udžbenika na jezicima nacionalnih manjina, Ministarstvo prosvete je pripremilo Katalog udžbenika na jezicima nacionalnih manjina za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osnovnu i srednju školu za školsku 2022/23. godinu.

U Katalogu se nalaze udžbenici 24 izdavača.

„Učenicima koji celokupnu nastavu pohađaju na jednom od osam jezika nacionalne manjine (albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku), kao i učenicima koji nastavu prate na srpskom jeziku, a pripadnici su nacionalnih manjina i pohađaju izborni program maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture, na raspolaganju je ukupno 946 udžbeničkih jedinica, od kojih je 482 objavljeno po reformisanim programima nastave i učenja. Povećanjem broja udžbenika izdatim po reformisanim programima smanjuje se ukupni broj udžbenika, jer se iz kataloga uklanjaju udžbeničke jedinice po starom programu“, kažu u Ministarstvu.

Preduniverzitetsko i univerzitetsko obrazovanje dostupno je, osim na srpskom jeziku, i na jezicima nacionalnih manjina. U našoj zemlji ovo pravo u osnovnim i srednjim školama koristi 45.683 učenika, što čini 5,6 odsto ukupne učeničke populacije.

U Ministarstvu napominju da se i u narednoj školskoj godini nastavlja obezbeđivanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina u programu besplatnih udžbenika. Ovim programom dodatno se pruža podrška učenicima iz socijalno i materijalno ugroženih porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari