Objavljen konkurs za izbor lokalnog ombudsmana u Kragujevcu 1Gradska uprava: Kragujevac Foto: Milan Nikić

Gradska uprava Kragujevca objavila je danas Javni poziv za podnošenje prijava za kandidate za lokalnog ombudsmana i njegovog zamenika koji će biti izabrani po novoj proceduri.

Poziv je objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji grada Kragujevca a kandidati moraju imati diplomu Pravnog fakulteta u obimu od najmanje 240 ESPB, najmanje pet godina radnog iskustva u struci i položen državni stručni ispit za rad u državnim organima ili pravosudni ispit.

Konkursom je predvidjeno da kandidati poseduju „visoke moralne i stručne kvalitete“, da nisu osudjivani za krivično delo na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje šest meseci ili za kažnjivo delo koje ih čini nedostojnim za obavljanje te funkcije kao i da poseduju znanje iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda.

Po isteku Javnog poziva, koji traje 15 dana, nadležni odbor Skupštine Kragujevca pregledaće sve prijave, a potom objaviti listu kandidata koji ispunjavaju uslove.

Lista kandidata će biti objavljena na zvaničnoj internet prezentaciji grada Kragujevca, a biće upućena i svim odborničkim grupama, koje imaju mogućnost da predlože kandidate za lokalnog ombudsmana i za njegovog zamenika.

To može učiniti pojedinačno svaka odbornička grupa, ali i dve ili više odborničkih grupa mogu podneti zajednički predlog za kandidata za lokalnog ombudsmana i njegovog zamenika.

Novom odlukom utvrdjeno je i da je lokalni ombudsman javni funkcioner sa mandatom od pet godina uz mogućnost reizbora.

Lokalni ombudsman može biti suspendovan zbog eventualnih propusta u radu a nova odluka predvidja i propisuje postupak njegovog razrešenja sa dužnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari