Objavljena lista najboljih matematičara na planeti, iz Srbije ih je čak osmoro 1Foto: Research.com

Osam matematičara iz Srbije nalazi se na listi najboljih svetskih naučnika u polju matematike za 2023. godinu, objavila je akademska platforma za istraživače Research.com.

Prvi na listi naših najuticajnijih matematičara je akademik Ivan Gutman, sa Univerziteta u Kragujevcu koji je na svetskoj rang-listi zauzeo visoko 57 mesto.

Drugi na nacionalnoj listi je Stevo Stević, iz SANU (250 mesto na svetskoj rang-listi), a treći Stojan Radenović, sa Univerziteta u Beogradu (931 u međunarodnoj konkurenciji).

Slede Endre Pap sa Univerziteta Singidnum (1.465 mesto u svetu), Zoran Kadelburg, profesor Beogradskog univerziteta(1.922), Teodor M. Atanacković sa Univerziteta u Novom Sadu (2.057), Dragoš Cvetković sa Univerziteta u Beogradu (2.118) i Stevan Pilipović sa Novosadskog univerziteta (2.211).

Za potrebe ovog rangiranja analizirani su rezultati 6.200 naučnika iz različitih bibliometrijskih izvora, a na listi se nalazi 2.000 najbolje plasiranih.

Kriterijumi koji su bili uzeti u obzir prilikom rangiranja su H-indeks discipline, proporcija doprinosa naučnika u datoj disciplini, kao i nagrade i dostignuća istraživača.

Najveći broj matematičara na listi je iz Sjedinjenih Američkih Država i oni čine 47 odsto vodećih naučnika iz ove oblasti.

Sedam odsto je iz Velike Britanije, 5,5 odsto iz Nemačke, 4,9 iz Francuske, koliko ih je i iz Kine.

Šest od 10 matematičara koji su u prvih jedan odsto najbolje plasiranih su iz SAD.

Prvi na listi je američki matematičar Džerold E. Marsden, s Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

Najveći broj matematičara u prvih hiljadu je sa Berklija, čak 27 radi ove godine na ovom američkom univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.