Obnavljaju se sat i toranj na Petrovaradinskoj tvrđavi: Letnje oluje oštetile simbol Novog Sada 1Petrovaradinska tvrđava Foto: EXIT

Zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je javnu nabavku za obnovu tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi, a tender za građevinsko-zanatske i konzervatorsko-restauratorske radove, otvoren je do 10. maja.

Toranj je pretrpeo veliku štetu tokom superćelijskih oluja 19. i 21. jula prošle godine, zbog čega mora na popravku.

Radovi obuhvataju zamenu oštećenih elemenata objekta, fasadnih i unutrašnjih zidova, zaštitne ograde i trotoara uz objekat, restauraciju i konzervaciju kape tornja s dekorativnim vrhom, brojčanika sa kazaljkama, fasadne stolarije i bravarije.

Postojeći malter biće skinut sve do opeke, a potom ponovno urađeno malterisanje. Na kapi tornja biće zamenjena drvena konstrukcija koja je oštećenja, kao i kompletni krovni pokrivač od bakarnog lima.

Radovima je obuhvaćena restauracija i konzervacija brojčanika sa kazaljkama, kao i elemenata izrađenih od kovanog gvožđa u unutrašnjosti tornja, poput zatega, klanfi, nosača, ograda i sl.

Predviđena je konzervacija i restauracija zaštitne ograde oko tornja, popravka pripadajućeg popločenja, kao i izrada zaštitne fuge između fasadnih zidova i popločenja.

„Dekorativni vrh tornja, koji se sastoji od nosećeg koplja, jabuke, oznaka strana sveta, vetrokaza i vrha u obliku srca, izrađuje se novi prema postojećem. Stari elementi dekorativnog vrha, koji su u oluji polomljeni i veoma oštećeni, biće demontirani, popravljeni, ponovo sastavljeni, konzervirani i preneti u Muzej Novog Sada. Drvene šalukatre sa kape tornja konzerviraju se i restauriraju, kao i gvozdena ulazna vrata“, piše u opisu poslova.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u javnoj nabavci navodi i da je očekivani rok za izvođenje radova 150 dana, odnosno pet meseci.

Za sada još nema procene koliko će ovi radovi da koštaju.

Toranj sa satom podignut je na severnom bedemu gornjeg Ludvigovog bastiona Petrovaradinske tvrđave polovinom 18. veka, na mestu prethodnog.

Ukupna visina tornja je 13,5 metara, a uključujući i šiljak sa pozlaćenom jabukom i vetrokazom, iznosi 16,75 metara.

Originalni satni mehanizam datira iz 1702. godine, a dopremljen je iz Alzasa kao poklon Marije Terezije garnizonu u Petrovaradinskoj tvrđavi.

Kružni brojčanici, prečnika preko tri metra, postavljeni su na sve četiri strane tornja i jedinstveni su po tome što velike kazaljke pokazuju sate, a male minute.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari