Obnovljeni most i dvorište niške Ćele kule: Spomenik od ljudskih lobanja ugrožavaju zub vremena i vandali 1Foto: Turistička organizacija Niš

Prilazni drveni most na Gabrovačkoj reci, kao i staze i dvorište Ćele kule, spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, napravljenog od ljudskih lobanja, obnovljeni su i uređeni, saopštila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

„Ćele kula je mesto koje je među najposećenijim spomenicima u Nišu. Poruka francuskog književnika i političara Alfonsa de Lamartina o Ćele kuli iz 1833. godine opominje: ’Neka Srbi sačuvaju ovaj spomenik!’. Ali, nije dovoljno samo čuvati kulu, koja je ’kamen temeljac’, simbol slobode i nezavisnosti Srbije, već i ukupnu ambijentalnu celinu tog dela Gradske opštine Medijana primerenu značaju spomenika i junaštvu Sinđelićevih saboraca“, navela je gradonačelnica Niša na oficijelnom fejsbuk profilu.

Ovaj spomenik, koji je američki magazin „Mental floss“ još 2014. godine označio kao “najveću građevinu na svetu napravljenu od ljudskih kostiju”, Grad relativno često uređuje i obnavlja, pošto ga ugrožavaju ne samo zub vremena i meterološke prilike, već i vandali.

Suvenirnica kod spomenika se već duže od decenije vandalizuje grafitima Grobara, Meraklija i drugih navijača, kao i porukama podrške kriminalcima, koje nadležne službe uklanjaju, samoinicijativno ili nakon pisanja medija i pritiska javnosti.

Na ovom objektu je pre dve godine, u okviru akcije udruženja „Radne akcije Delijski vis“, oslikan mural sa motivima boja na Čegru, vojvode Sinđelića i spomenika Ćele kula, koji je rad rad akademskog slikara Save Mišića.

Ćele kula je, inače, spomenik je iz Prvog srpskog ustanka koji je u znak odmazde tadašnja turska vlast u Srbiji izgradila od lobanja poginulih srpskih ratnika, predvođenih vojvodom Stevanom Sinđelićem, u bici na Čegru 31. maja 1809.

U ovoj bici na brdu pored Niša poginulo je 16.000 Turaka i 4.000 Srba, kada je Sinđelić, videvši da ne može isterati brojčano nadmoćnije Turke iz šanca, a da ne bi pali živi Turcima u ruke, opalio iz svoje kubure u punu burad baruta.

Da bi zastrašio Srbe, Huršid- paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula na ulazu u Niš.

U kulu su tada uzidane 952 lobanje, od kojih je danas preostalo 58, a jedna od njih posebno izdvojena na pijedestalu, kao lobanja vojvode Sinđelića.

Mnoge uzidane glave srpskih ratnika krišom su skidane i sahranjivane u okolnim grobljima, neke su odnošene kao jedinstveni suvenir, a ostale propadale od kiše, mraza i vetra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari