Spasilačke ekipe lokalizovale su u Sredozemnom moru olupinu turskog vojnog aviona kojeg su u petak oborile sirijske snage, javila je juče turska televizija CNN-Turk. Veruje se da se avion nalazi na dubini od 1.300 metara, navela je ta televizija. Nije poznato ništa ni o sudbini pilota.


Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu priznao je juče da je avion F4 Fantom nakratko greškom ušao u sirijski vazdušni prostor, ali da ga je napustio brzo, čim je dobio upozorenje turskih službi. Međutim, avion je nekoliko minuta potom oboren bez upozorenja, u trenutku kada se ponovo nalazio u međunarodnom vazdušnom prostoru, 13 nautičkih milja od sirijske obale, kazao je Davutoglu turskoj televiziji TRT, prenose svetske agencije.

Avion, koji je sa dva pilota bio na trenažnoj misiji, potom je pao u sirijske vode. Davutoglu je istakao da avion nije bio u špijunskoj misiji, već na trenažnom letu na kojem su testirani turski radarski potencijali. Sirija je u subotu poručila da obaranje aviona „nije predstavljalo napad“ i da je letelica povredila njen vazdušni prostor.

Na zahtev Turske, u Briselu će zbog obaranja aviona sutra zasedati Savet NATO-a, kazala je portparolka alijanse Oana Lungesku. „Planirano je da Turska iznese svoje viđenje tog nedavnog incidenta“ pred ambasadorima ostalih 27 zemalja članica NATO-a, dodala je Lungesku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari